Samen met Koninklijke Horeca Nederland en Omrin roept de Friese Milieu Federatie restaurants op om de Foodiebag aan te bieden: een variant op de Amerikaanse doggy bag waarmee gasten het eten dat ze overhouden mee naar huis kunnen nemen. Deze week ontvangen 380 restaurants in Friesland die aangesloten zijn bij Koninklijke Horeca Nederland, elk 50 Foodiebags om uit te proberen. Uit het onderzoek Duurzaam dineren van Milieu Centraal blijkt dat 68 procent van de consumenten gebruik zal maken van een Foodiebag als het restaurant het voedselbakje aanbiedt. De potentiële winst is groot: jaarlijks belandt een geschatte 235 miljoen euro aan horeca-maaltijden in de afvalbak.
Hoe werkt het? Gerben Bergstra van de FMF: "Gasten krijgen een kaartje met uitleg en een lepelclip bij hun bord. Wie overgebleven eten wil meenemen, klemt de clip om zijn bord, zodat het personeel weet dat het ingepakt moet worden. Je hoeft er dus geen woorden aan vuil te maken. En het mes snijdt aan twee kanten: de restaurantbezoeker kan nog een keer genieten en het restaurant heeft minder afval. Er zijn op dit moment al 15 restaurants in Friesland die de Foodiebag aanbieden en de ervaringen zijn positief."
Koninklijke Horeca Nederland streeft er naar dat de Foodiebag uiteindelijk overbodig wordt. "Maar de Foodiebag is een goed middel om horecaproducenten en -consumenten ervan bewust te maken dat er voedsel wordt verspild. Restauranteigenaren moeten denken: is het nodig om dat volle bakje aardappelen op tafel te zetten?", zegt Marjan Soepboer, regioadviseur van Koninklijke Horeca Nederland. "Er is een cultuurverandering nodig en de introductie van de Foodiebag is een stapje in de goede richting."
De introductie van de Foodiebag is onderdeel van project Oars Ite (www.oars-ite.nl) van de Friese Milieu Federatie dat mensen op een leuke manier wil laten nadenken over voeding.
Foodiebags voor 380 Friese restaurants
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-11-20 "Chefs waarderen de frisse smaak en de biologische herkomst"
- 2023-11-14 Negenentwintigste Anne&Max geopend in Nijmegen
- 2023-11-10 Basisschoolleerlingen verrast met biologisch ontbijt
- 2023-11-09 Makro Nederland 'technisch failliet' door megaverlies
- 2023-11-06 Fotoreportage Organic Foodfair ter ere van 30-jarig bestaan BD-Totaal
- 2023-10-31 Naturland promoot biologisch met foodtruck
- 2023-10-27 De Nieuwe Winkel opnieuw uitgeroepen tot beste groentenrestaurant ter wereld
- 2023-10-10 EKO-goud voor SLA Amersfoort
- 2023-10-03 Chef Estée Strooker geeft klassieke gerechten een rode bieten-twist in pop-up Bar Bietstro
- 2023-09-20 EKO-restaurants pakken prijzen bij Gaia Green Awards
- 2023-09-19 Nederlanders besteden recordbedrag aan consumptie buitenshuis
- 2023-08-31 Met de boer aan tafel bij The Harvest
- 2023-08-21 Werkspoorcafé De Leckere overgenomen door speciaalbiercafé De Proefzaak
- 2023-08-08 "Het maakt mij niet uit of ik voor 50 of 500 man kook"
- 2023-08-07 Raamsticker vertelt consument waar hij welkom is met eigen beker en bakje
- 2023-07-17 "Gemaakt van citroenen die een klein deukje hebben"