Bionext blij met inzet staatssecretaris Dijksma voor meer biologisch onderzoek

Bionext is blij met inzet staatssecretaris Dijksma voor meer biologisch onderzoek 5 miljoen euro per jaar beschikbaar voor biologisch onderzoek (2013–2016).

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft woensdag 3 juli deze brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin ze meldt hoe ze uitvoering gaat geven aan het amendement 33400 XIII 67 van SP-Kamerlid van Gerven. Het amendement vraagt 5 miljoen euro per jaar voor vraaggestuurd biologisch onderzoek. Bionext heeft met het ministerie meegedacht over de invulling van het amendement. Een goede aansluiting bij de topsectoren is daarbij hoofdzaak. "Ik verwacht dat biologische bedrijven met de gekozen werkwijze betere toegang krijgen tot het topsectorenonderzoek en onderzoekers actief inspelen op de vragen vanuit het biologische bedrijfsleven", aldus Bavo van den Idsert, directeur Bionext. "Bedrijven financieren 40 tot 50% van het onderzoek in de topsectoren, waardoor ze zeer betrokken zijn bij het onderzoek."

Staatssecretaris Dijksma: "Ik ben zeer verheugd dat we met Bionext als vertegenwoordiger van de sector, een meerjarige invulling hebben kunnen geven aan het amendement van Van Gerven. De biologische sector neemt zelf haar verantwoordelijkheid voor het participeren in de topsectoren en het voldoen aan belangrijke criteria zoals cofinanciering en kwaliteit."

In 2013 is er naast het lopende biologische onderzoek 600.000 euro beschikbaar gesteld door de staatssecretaris om de sector te ondersteunen bij de aansluiting bij de topsectoren. In 2014 is daar 300.000 euro extra voor beschikbaar. Vanaf 2014 gaat de biologische sector op basis van vragen uit de sector onderzoeksvoorstellen indienen in het topsectorenonderzoek. Het bedrijfsleven financiert mee, afhankelijk van de topsector is dat 40 of 50%. De voorbereidingen voor 2014 zijn in volle gang. Bionext heeft samen met Wageningen UR en Louis Bolk Instituut de vragen vanuit de sector al geïnventariseerd en de eerste concept-voorstellen worden op vrijdag 28 juni as aan de biologische bedrijven gepresenteerd.

Dijksma heeft verder innovatiecentrum Syntens opdracht gegeven het biologische bedrijfsleven actief te ondersteunen bij de aansluiting bij de topsectoren. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.