Afhaalpunt in de stad biedt kansen voor online boerderijwinkels

Consumenten kiezen steeds meer voor verse en kwalitatief goede producten. Agrarische ondernemers kunnen dit door korte ketens bij uitstek leveren. In de stad wordt nog relatief weinig gebruik gemaakt van het directe aanbod van boeren. Hoewel de ervaringen van consumenten met producten van de boerderij goed zijn, kost het hen (te) veel tijd en moeite om te shoppen op het platteland. Daardoor haken ze af. Online boerderijwinkels met een afhaalpunt in de stad bieden een oplossing.

Dat blijkt uit onderzoek dat LEI en Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdelen van Wageningen UR, op verzoek van de multifunctionele sector hebben uitgevoerd. Er is onderzoek gedaan naar een oplossing voor stedelijke voedselvoorziening en de mogelijkheden voor stedelijke afhaalpunten voor lokale producten zijn verkend.Boerderijwinkels kunnen producten niet alleen op het eigen erf verkopen, maar ook via het web (online boerderijwinkel). Door deze producten in de stad af te leveren in plaats van dat de consument naar de boerderij komt, wordt de wens van de klant centraal gesteld. Het organiseren van een afhaalpunt is dan een logische stap en is mogelijk, blijkt uit het onderzoek van Wageningen UR. Aandachtspunt is wel dat het runnen van een afhaalpunt andere kennis, vaardigheden en netwerken van de ondernemer vraagt dan het telen van agrarische producten of het houden van dieren.

Single-use en multi-use afhaalpunt

Het onderzoek belicht twee hoofdvormen van afhaalpunten. Voedsel vormt daarbij altijd de kern van een concept, maar voedsel is meer dan alleen de fysieke functie. Eten heeft ook een sociale kant waarin gezelligheid, samenzijn, sfeer en elkaar ontmoeten een rol spelen. Dit onderscheid is terug te vinden in de twee hoofdvormen, die daardoor verschillen in aanpak.

  • Het single-use afhaalpunt; eenvoudig en functioneel: een plek om simpelweg de bestelling af te halen en
  • Het multi-use afhaalpunt; meer dan functioneel; een plek om producten af te halen en elkaar te ontmoeten.

Bedrijven in de stad hebben interesse voor het meewerken aan een afhaalpunt voor producten van de boerderij. De belangrijkste voorwaarde om als afhaalpunt te fungeren is dat "het niet ten koste moet gaan van mijn winkel en omzet." Een belangrijk aandachtspunt voor bedrijven is de operationele invulling van het concept afhaalpunt.

Voor meer informatie: ir. MA (Mariet) van Haaster-de Winter

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.