Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voertuigen van groenten en fruit zetten voedselverspilling op de kaart

'Wereldreis naar de vuilnisbak' in beeld gebracht

NCDO, kenniscentrum voor burgerschap en internationale samenwerking, heeft de feiten over voedselverspilling vanuit een wereldperspectief in een factsheet op een rij gezet. Voor vijf producten, peultjes, aardbeien, rijst, bananen en sinaasappelen, is 'de wereldreis naar de vuilnisbak' ook letterlijk in beeld gebracht. Een derde van het voedsel dat we wereldwijd produceren belandt namelijk onnodig in de vuilnisbak: in Nederland gooien consumenten ruim 50 kilo aan eetbaar voedsel weg per persoon per jaar. Dit komt neer op 155 euro per Nederlander. Dat is niet alleen een verspilling van geld en voedsel, maar ook van grondstoffen, water en energie die nodig zijn voor de productie en vervoer van dit voedsel. Met dit overzicht wil NCDO de bewustwording over voedsel stimuleren.


'Beeldwerk: Ruigwerk'

Verspilling versus honger

Uit het factsheet blijkt dat de peultjes die wij in de supermarkt kopen zo'n 1150 liter water bij de productie in Kenia kosten. Daarnaast nog eens 3000 kilogram aan CO2-uitstoot voor de gekoelde reis van 6600 kilometer per vliegtuig naar Nederland. Met veel producten gooien we zo veel meer weg dan we vaak denken. Zo is rijst is met 3400 liter per kilo rijst een grootverbruiker in irrigatiewater en kunnen we aardbeien veel beter in deze tijd van het jaar kopen, als ze niet in Egypte maar in Nederland geteeld zijn. En terwijl wij in Nederland jaarlijks 100.000 vrachtwagens aan eetbaar voedsel weggooien, hebben 870 miljoen mensen wereldwijd juist veel te weinig te eten. Doordat wij ons eten verbouwen in ontwikkelingslanden, dragen wij hier ook verantwoordelijkheid voor landbeslag, waterverbruik en verspilling daar. De Nederlandse overheid streeft naar een vermindering van voedselverspilling met 20% in 2015 en de EU wil vóór 2025 de voedselverspilling halveren.


Damn Food Waste - zaterdag 29 juni Museumplein in Amsterdam

De wereldreis van peultjes is zaterdag 29 juni in groot formaat te zien op het Museumplein in Amsterdam, waar voor 5000 mensen een lunch wordt gemaakt. Deze lunch met soep en curry van verse groenten is gratis en voor iedereen toegankelijk. Het geserveerde eten komt van voedsel dat over is, van voedsel uit beschadigde verpakkingen en groenten die om cosmetische redenen - te krom, te klein, te groot of gekgevormd - ons bord nooit bereiken. Damn Food Waste vraagt hiermee aandacht voor het wereldwijde probleem van voedselverspilling. Damn Food Waste is een initiatief van FoodGuerrilla (NCDO), Voedingscentrum, Wageningen UR, Youth Food Movement (YFM), Natuur & Milieu en Feeding the 5000/EU Fusions.
Publicatiedatum: