Samenwerkingsproject met BD-landbouwbedrijf De Noorderhoeve

Over 't Hek doorgeknipt

Een waterberging, natuurvriendelijke oevers, biologisch-dynamische landbouw en recreatie. Dat is de opbrengst van een uniek samenwerkingsproject. Afgelopen vrijdag 14 juni werd het nieuwe gebied in de Oudtburgerpolder tussen Bergen en Schoorl ludiek geopend met het doorknippen van een artistiek hek. Voorafgaand aan de opening bezochten leerlingen van de Adriaan Roland Holstschool het gebied.

De herinrichting van het gebied is tot stand gekomen dankzij een nauwe samenwerking tussen zorgbedrijf De Noorderhoeve, gemeente Bergen, provincie Noord-Holland en het hoogheemraadschap. Door de samenwerking was het mogelijk om een aantal wensen in het gebied te combineren. Zo kan in de waterberging bij extreme regenval het overtollig water tijdelijk worden opgeslagen en zorgen natuurvriendelijke oevers voor meer biodiversiteit en het verbeteren van de waterkwaliteit. De boeren van De Noorderhoeve gaan het gebied ecologisch beheren en bieden in de toekomst natuureducatieve programma's aan in de nieuwe boerderij aan 't Heklaantje. Ook is er een wandelpad aangelegd.

Feestelijke opening

Op vrijdag 14 juni vond de feestelijke opening van Over 't Hek plaats door bestuurders en directeuren van de betrokken organisaties. De uitheemse vogels, die speciaal voor de opening gemaakt zijn door kunstenaars van Artiance Speciaal uit Alkmaar, vliegen enkele weken na de opening door naar de kunstroute Zijpe. Daar stellen we ze tentoon in de nieuwe waterberging Roesloot langs de Groote Sloot.

Ruimte voor water

Over 't Hek is een van de vele projecten die we uitvoeren om grote hoeveelheden neerslag ook in de toekomst goed om te kunnen vangen. Het klimaat verandert. We krijgen in de toekomst te maken met meer en extremere regenbuien. Om te zorgen dat de inwoners van Noord-Holland droge voeten houden,
investeren we in maatregelen tegen wateroverlast.

Kijk voor meer informatie op www.hhnk.nl/ruimtevoorwater.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven