Zonnepanelen lucratiever dan spaarrekening

Het rendement van een investering in zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van zes procent op een spaarrekening. Dat toont een nieuwe rekenmethode van Milieu Centraal voor het bepalen van rendementen van energiebesparende maatregelen. De Europese heffing op Chinese zonnepanelen verandert weinig aan het hoge rendement.

Terugverdientijd

Een investering in zonnepanelen is in 12 jaar terugverdiend. Veel mensen gebruiken de terugverdientijd als vuistregel om te bepalen of een investering slim is, maar daarin blijven voordelen op de langere termijn buiten beeld. Milieu Centraal heeft gekozen voor een eenduidige vergelijking met spaarrente, omdat mensen daar vertrouwd mee zijn.


Berekening

De aanschaf van zes zonnepanelen (van 1400 Wattpiek) kost gemiddeld eenmalig 2.900 euro inclusief de kosten voor het installeren. De onderhoudskosten gedurende 25 jaar zijn circa 900 euro, vooral voor de vervanging van de omvormer. Jaarlijks produceert het zonnepanelensysteem ruim 1.200 kWh aan elektriciteit: ruim een derde van het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld huishouden. In het eerste jaar is de besparing op de energierekening 280 euro. Door de stijging van de elektriciteitsprijs is de besparing echter ieder jaar steeds iets groter. Het rendement van deze investering is vergelijkbaar met een rente van zes procent op een spaarrekening. In deze berekening is het voordeel van de nu beschikbare subsidie op zonnepanelen niet meegeteld.

Importheffing

De Europese Commissie heeft vorige week een importheffing van 11,8 procent op Chinese zonnepanelen ingevoerd. In augustus kan deze heffing worden verhoogd naar 47 procent. Het is nog niet duidelijk welke gevolgen dit zal hebben voor de prijs van zonnepanelen. Stel dat de aanschafprijs van zes zonnepanelen van 2.900 euro naar 3.100 euro stijgt, dan is het rendement van de investering nog steeds vergelijkbaar met een rente van zes procent op een spaarrekening. Als er in de toekomst daadwerkelijk een hogere heffing komt en de prijs van zonnepanelen stijgt naar 3.600 euro, dan wordt het rendement op de investering vergelijkbaar met een rente van vijf procent op een spaarrekening.

Advies op maat

U kunt met Advies op maat van Milieu Centraal ontdekken hoe geschikt uw dak is voor zonnepanelen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.