Gokt dit seizoen op komkommers

"Kasgroenteteler Hopmans: "Focus op bio-groenten met betere smaak loont"

Tholen – Biologische kasteler Rini Hopmans in Bergen op Zoom heeft zijn bedrijf in 2005 omgeschakeld. Spijt van deze keuze heeft de teler nooit gehad. "Met de biologische werkwijze zijn we toch voor een betere smaak gegaan en dat loont", zo geeft hij aan. De teler waardeert het dat hij nu vooral producten teelt voor mensen die bewust leven. "We zijn echt voor de consument gaan telen. Ik wil hen overhalen om biologisch te gaan eten door producten met een betere smaak te telen. Ik ben er echt van overtuigd dat onze biologische komkommers en tomaten beter scoren op smaak. Door de langere uitgroeiperiode krijgen de producten een ouderwets vollere smaak."


Links teler Rini Hopmans. In de kas zijn naast komkommers ook nog wat tomaten te vinden.

Rini erkent dat de omschakeling een grote stap was, maar zou nu echt niet anders meer willen. De teler moest vooral in zijn denkwijze omschakelen, omdat hij nu een stuk minder kan ingrijpen. "Wat dat betreft moest er bij mij wel een knop om. Je kunt als bio-teler alleen maar hopen dat wat je inzet aan biologische bestrijders zo goed mogelijk uitpakt. Nu speelt meeldauw bijvoorbeeld een grote rol in onze kas. En de aantastingen door luis en spint hebben we juist goed onder controle." Rini had ook het geluk dat hij van de generatie is die opgegroeid is met grondteelt. "Voordat ik over ging op steenwol teelde ik al vier jaar in de grond. Doordat ik deze ervaring al in mijn tas had werd de overstap naar biologisch al minder groot."


Omschakeling

"Wij zijn omgeschakeld naar bio, omdat het gangbaar telen ons ging tegenstaan. En we waren al aan het zoeken in de bio-branche omdat onze zoon een scriptie had gemaakt voor school over de biologische teelt. Mede daardoor hebben we de overgang naar de bio-teelt doorgezet. Het telen van biologische groenten is echt een uitdaging om een teelt goed te beheersen en smaakvolle en gezonde producten te telen."

Focus op komkommers

Maatschap Hopmans focust dit seizoen voor het eerst volledig op komkommers. Tot zijn spijt moet Rini nu constateren dat hij al wel de nodige productie is misgelopen door het donkere weer en de meeldauw. "We hebben gegokt op komkommers. Dit leek op papier een logische keuze. Gelukkig ligt er nog een heel stuk dat genoeg op kan leveren."


Tomaten in de Nature&More-dozen met de stempel van Rini.

Groei biologisch

Rini verwacht dat de bio-sector nog verder zal gaan groeien. "Ik merk dat we binnen de branche met elkaar een bepaalde richting op willen gaan. Daar komt bij dat de grootwinkelbedrijven de laatste jaren mee willen profiteren van de groei van de biologische branche."

Afzet

Van begin af aan levert Rini zijn biologische groenten al aan Eosta en hij is lid van telerscoöperatie Nautilus. "Eosta stond heel goed aangeschreven en ik waardeer vooral de openheid naar hun telers. Binnen Eosta heerst ook echt een bio-mentaliteit. Nautilus is ook een leuke club die onder elkaar heel open is."
 

Voor het derde jaar op rij is er weer een automaat op het erf van Maatschap Hopmans te vinden. "Dit loopt heel goed wanneer het mooi weer is. We hebben voor deze methode gekozen omdat er altijd veel mensen zomaar de schuur instapten op zoek naar onze producten. Met deze automaat kunnen we deze groep klanten zeven dagen in de week van dienst zijn. Het is leuk om te zien dat mensen echt speciaal hiervoor naar ons bedrijf komen rijden."

Voor meer informatie:

Rini Hopmans
Maatschap Hopmans
Huybergsebaan 498
4625 DM Bergen op Zoom
0164 257747
mhopmans@home.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven