Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We moeten de quinoa extra goed gaan controleren, steeds meer speculatie"

Poppe Braam (DO-IT): Quinoa is een zegen en geen ramp

Tholen - De afgelopen week trokken diverse artikelen over quinoa in negatieve zin de aandacht van Poppe Braam, directeur van DO IT. Het in Barneveld gevestigde bedrijf importeert en exporteert 100% biologische grondstoffen, waaronder quinoa uit Bolivia en Peru. "De getallen in de betreffende artikelen kloppen niet en de teneur is uiterst negatief, dat is frustrerend, aangezien er hierdoor een vertekend beeld ontstaat", aldus Poppe, die graag uitlegt hoe DO IT omgaat met de veranderende marktsituatie in Peru en Bolivia.
 
DO IT importeert biologische quinoa uit Peru en Bolivia. "Merkwaardig genoeg is het product vanuit beide landen even duur, terwijl de opbrengst in Peru aanzienlijk hoger is. Dit is te verklaren door het feit dat in Peru met andere, hogere rendementrassen geteeld wordt met de lokale naam Quinoa Dulce. De in Bolivia gebruikte rassen zijn over het algemeen van een andere kwaliteit, veel grotere zaden, maar de opbrengst van de Quinoa Real is bijna de helft lager." Poppe erkent dat de quinoaproductie de laatste jaren fors uitgebreid is en dat het product steeds duurder wordt. "Dit komt omdat de vraag stijgt en er steeds meer gespeculeerd wordt op de mark. Er wordt door boeren quinoa achtergehouden om de prijs te laten stijgen."
 
Poppe geeft aan dat een het grootste deel van de quinoateelt in Bolivia biologisch is. "Dit komt doordat de teelt van quinoa in dit land vaak gecombineerd wordt met het houden van lama's. De teelt is daar nog vrij extensief, met een opbrengst van zo'n 800 kilo per hectare. Het is een hele oude teelt waarmee de Inca's eeuwen geleden al begonnen zijn. Langzaamaan verdween quinoa naar de achtergrond, maar een jaar of vijftien geleden zijn de fantastische voedingseigenschappen van quinoa herontdekt." Volgens Poppe steeg de export van quinoa vanuit Bolivia naar Europa van 0 naar 12.000 ton. DO IT importeert daarvan zo'n 1.000 ton en exporteert het overgrote deel vervolgens weer naar andere landen.
 


De situatie in Peru is heel anders. "Zij zijn pas later op de trend ingesprongen en telen met Quinoa Dulce, een kleiner graan. De markten zijn totaal verschillend. In Bolivia is de quinoateelt grotendeels biologisch en is er weinig binnenlandse consumptie. Vooral de telers zelf eten quinoa. In Peru is er juist een grote lokale consumptie, terwijl maar een relatief klein deel, ik schat zo'n 20-30%, biologisch is en geƫxporteerd wordt."
 

"Wachten op explosie"

Volgens Poppe brengt de quinoateelt de lokale telers de nodige welvaart. "De telers krijgen een goede prijs. Het levert hen heel veel op, 2,20 euro per zak van 45 kilogram is echt een formidabele prijs. Deze prijs werd genoemd in het artikel van Trouw." Hij geeft aan dat de quinoa in Bolivia in zijn ogen onnodig duur is geworden. De productie is van 22.000 naar 44.000 ton verdubbeld, terwijl de lokale consumptie nog altijd rond de 5.000 ton ligt. Iets meer dan de helft van de productie (26.000 ton) wordt geƫxporteerd. "Dit betekent dat er een gigantische hoeveelheid aan quinoa ergens opgeslagen ligt. Deze quinoa is waarschijnlijk opgekocht en handelaren wachten op een nog gunstiger prijsniveau. Het is dus eigenlijk wachten op een explosie."
 

Poppe in Bolivia.

Dit zal volgens de grondstoffenhandelaar mogelijk voor problemen gaan zorgen. "Het maakt de opkoper namelijk niet uit of het zaad wel of niet biologisch is. Daardoor zal veel van de opgekochte biologische en gangbare quinoa gemengd opgeslagen liggen. Daarom is het voor ons nu zaak om de in Bolivia gekochte quinoa extra goed te controleren." Poppe geeft aan dat het risico ook groter is omdat de nieuwe quinoavelden in Peru gemiddeld een stuk lager gelegen zijn dan de oude velden. "Boven de 4000 meter hebben telers amper last van insecten, terwijl de nieuwe telers op lager gelegen velden meer behoefte hebben aan het gebruik van insecticiden. Door de toename in teelt neemt de insectenpopulatie automatisch toe omdat er geen wisselteelt is. Ook zijn de telers meer welvarend en is het daardoor eenvoudiger om deze middelen aan te schaffen. Het is dus aan ons om vanaf nu extra alert te zijn."
 

Poppe komt tijdens zijn reizen altijd in aanraking met de lokale cultuur.

Poppe is een maand geleden in Bolivia geweest, heeft twintig jaar ervaring in biologisch Bolivia en vertrekt over twee weken weer naar Peru. "Ik hoop dat ik kan bijdragen aan het verder begrijpen van deze vrij nieuwe marktgegevens."
 
Voor meer informatie:
 
Poppe Braam
DO IT
Prins Hendrikweg 19
3771 AK Barneveld
085 4870433
[email protected]
www.organic.nl