

Poppe geeft aan dat een het grootste deel van de quinoateelt in Bolivia biologisch is. "Dit komt doordat de teelt van quinoa in dit land vaak gecombineerd wordt met het houden van lama's. De teelt is daar nog vrij extensief, met een opbrengst van zo'n 800 kilo per hectare. Het is een hele oude teelt waarmee de Inca's eeuwen geleden al begonnen zijn. Langzaamaan verdween quinoa naar de achtergrond, maar een jaar of vijftien geleden zijn de fantastische voedingseigenschappen van quinoa herontdekt." Volgens Poppe steeg de export van quinoa vanuit Bolivia naar Europa van 0 naar 12.000 ton. DO IT importeert daarvan zo'n 1.000 ton en exporteert het overgrote deel vervolgens weer naar andere landen.

De situatie in Peru is heel anders. "Zij zijn pas later op de trend ingesprongen en telen met Quinoa Dulce, een kleiner graan. De markten zijn totaal verschillend. In Bolivia is de quinoateelt grotendeels biologisch en is er weinig binnenlandse consumptie. Vooral de telers zelf eten quinoa. In Peru is er juist een grote lokale consumptie, terwijl maar een relatief klein deel, ik schat zo'n 20-30%, biologisch is en geƫxporteerd wordt."
"Wachten op explosie"
Volgens Poppe brengt de quinoateelt de lokale telers de nodige welvaart. "De telers krijgen een goede prijs. Het levert hen heel veel op, 2,20 euro per zak van 45 kilogram is echt een formidabele prijs. Deze prijs werd genoemd in het artikel van Trouw." Hij geeft aan dat de quinoa in Bolivia in zijn ogen onnodig duur is geworden. De productie is van 22.000 naar 44.000 ton verdubbeld, terwijl de lokale consumptie nog altijd rond de 5.000 ton ligt. Iets meer dan de helft van de productie (26.000 ton) wordt geƫxporteerd. "Dit betekent dat er een gigantische hoeveelheid aan quinoa ergens opgeslagen ligt. Deze quinoa is waarschijnlijk opgekocht en handelaren wachten op een nog gunstiger prijsniveau. Het is dus eigenlijk wachten op een explosie."
Poppe in Bolivia.
Dit zal volgens de grondstoffenhandelaar mogelijk voor problemen gaan zorgen. "Het maakt de opkoper namelijk niet uit of het zaad wel of niet biologisch is. Daardoor zal veel van de opgekochte biologische en gangbare quinoa gemengd opgeslagen liggen. Daarom is het voor ons nu zaak om de in Bolivia gekochte quinoa extra goed te controleren." Poppe geeft aan dat het risico ook groter is omdat de nieuwe quinoavelden in Peru gemiddeld een stuk lager gelegen zijn dan de oude velden. "Boven de 4000 meter hebben telers amper last van insecten, terwijl de nieuwe telers op lager gelegen velden meer behoefte hebben aan het gebruik van insecticiden. Door de toename in teelt neemt de insectenpopulatie automatisch toe omdat er geen wisselteelt is. Ook zijn de telers meer welvarend en is het daardoor eenvoudiger om deze middelen aan te schaffen. Het is dus aan ons om vanaf nu extra alert te zijn."

Poppe komt tijdens zijn reizen altijd in aanraking met de lokale cultuur.
Poppe is een maand geleden in Bolivia geweest, heeft twintig jaar ervaring in biologisch Bolivia en vertrekt over twee weken weer naar Peru. "Ik hoop dat ik kan bijdragen aan het verder begrijpen van deze vrij nieuwe marktgegevens."
Voor meer informatie:
Poppe Braam
DO IT
Prins Hendrikweg 19
3771 AK Barneveld
085 4870433
[email protected]
www.organic.nl