Donderdag 20 juni in Zeist

Ellen Winkel geeft lezing over haar boek 'De aarde zal weer vruchtbaar zijn'

Auteur Ellen Winkel houdt donderdag 20 juni een lezing over haar boek 'De aarde zal weer vruchtbaar zijn – Verhalen van landbouwpioniers' in De Nieuwe Boekerij in Zeist. "Ik heb enorme bewondering gekregen voor de doorzettingskracht van de pioniers. Je gaat de biologisch-dynamische landbouw veel beter begrijpen, als je weet hoe hij is ontstaan", zegt Ellen Winkel.

Voor haar boek 'De aarde zal weer vruchtbaar zijn' verdiepte zij zich in de levensverhalen van enkele pioniers die zich sinds 1924 voor deze landbouwmethode hebben ingezet. "Ik heb enorm veel bewondering voor hen gekregen en vooral voor hun doorzettingskracht. Ze kregen met veel tegenslagen te maken, maar bleven zich onvermoeibaar inzetten voor hun idealen: zorgen voor een vruchtbare aarde, voor een gezond landbouwsysteem binnen een gezonde economie."Kunstverzamelaar en grootgrondbezitter Marie Tak van Poortvliet bijvoorbeeld, die in 1936 haar hele vermogen naliet aan de verlieslijdende Cultuurmaatschappij Loverendale die ze in 1926 had opgericht. Het bedrijf bestaat nu nog altijd. Of tuinder Hans Wolterbeek, die zijn paradijselijke tuinderij vlakbij Schiphol onder bergen zand zag verdwijnen toen de Duitsers begin 1945 een tankval lieten graven. Zodra hij de kans kreeg, bouwde hij alles weer op.

Ellen Winkel heeft dit boek op een verhalende manier geschreven, vergelijkbaar met een roman. In De Nieuwe Boekerij vertelt ze hoe ze dit heeft aangepakt en wat haar dreef. Voor de auteur vormde het onderzoek en het schrijfproces een boeiende ontdekkingsreis. "Op een bepaalde manier leerde ik de 'hoofdpersonen' kennen, ook al had ik ze nooit in levende lijve ontmoet."

Volgens Ellen zegt het verleden veel over de toekomst. "Het is ontzettend leuk om lange ontwikkelingslijnen te zien. Als je die ziet, kun je je ook veel beter voorstellen waar het naartoe gaat in de toekomst. Ik verwacht dat de basisideeën van de BD-landbouw steeds breder toepassing zullen vinden."

Informatie

Datum: Donderdag 20 juni om 20:15 uur (winkel open vanaf 19:45 uur).
Plaats: De Nieuwe Boekerij, Steynlaan 55, 3701 EC Zeist.
Kosten: 7,50 euro per persoon.
Aanmelden is gewenst en kan via 030 6923250 of info@denieuweboekerij.nl
Kijk voor meer informatie op www.denieuweboekerij.nl en www.schrijfwinkel.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.