Skal vindt minder ernstige afwijkingen in 2012

De inspecties van Skal hebben laten zien dat het overgrote deel van de bio-bedrijven ook in 2012 voldeed aan de wettelijke voorschriften. Deze bedrijven zagen hun certificaat verlengd of vernieuwd en nieuw aangemelde bedrijven ontvingen hun eerste certificaat. De controleorganisatie beschouwt het navolgen van de regelgeving als een positief signaal wat betreft de betrouwbaarheid van het Nederlandse bio-product. Dit alles staat in het Jaarverslag 2012 van Skal.

Niet alle bedrijven voldeden echter aan de gestelde eisen. De inspecteurs constateerden tijdens hun bedrijfsbezoeken in totaal 411 ernstige afwijkingen (in 2011 waren dit er 575).Bij 215 landbouwbedrijven was er sprake van één of meer ernstige afwijkingen (302 in 2011). In totaal kenden 148 levensmiddelenfabrikanten, importeurs, handels- en opslagbedrijven ernstige afwijkingen (215 in 2011).

In 2012 werd bij 10% van de inspecties een ernstige afwijking gevonden. Dit komt overeen met 12% van de bedrijven. De daling van het totaal aantal ernstige afwijkingen ten opzichte van 2011 is deels te verklaren door het feit dat er minder inspecties hebben plaatsgevonden. Daarnaast zijn er in 2012 lichtere afwijkingen geschreven dan in voorgaande jaren, dit is een gevolg van de veranderde vragenlijst van de inspecteurs bereiding die meer gericht is op relevantie. Ook voeren de inspecteurs 'gezond verstand-gesprekken' met ondernemers om ernstige en fatale afwijkingen te voorkomen. Deze gesprekken die gevoerd worden met de betrokken ondernemers zijn gericht op naleving.

Zowel bij landbouw- als overige bedrijven nam herhaling van overtredingen (recidive) af.

Dit is de top drie van meest voorkomende ernstige afwijkingen uit 2012 voor landbouwbedrijven:
  1. Bemesting: mestafvoer
  2. Administratie: procedure ingangscontrole
  3. Bodem en gewas: vooral afwijkingen rondom het gebruikte uitgangsmateriaal.

Dit is de top drie van meest voorkomende ernstige afwijkingen uit 2012 voor vervaardigers en handelaren van biologische producten:
  1. Ontvangstcontrole: procedure voldoet niet of wordt niet goed uitgevoerd
  2. Certificering van leveranciers en producten: kopieën van geldige certificaten van alle leveranciers ontbreken
  3. Aanduiding en op etiketten en begeleidende documenten voldoen niet aan de regels.

In 2012 is één bedrijf gedecertificeerd wegens het niet meewerken aan de inspectie. Bij zeven andere bedrijven was de afwijking zo ernstig dat het certificaat deels ingetrokken is. Bij deze bedrijven heeft Skal dertien afwijkingen geconstateerd. Daarnaast zijn in 2012 zes partijen van bio-producten afgekeurd.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.