Voor het onderzoek werden 180 biefstukmonsters en 30 kalfsvleesmonsters in een laboratorium onderzocht. Biologisch vlees, vlees met een beter-leven-ster en scharrelvlees blijkt net zo besmet met de ESBL-bacterie te zijn als het 'reguliere' vlees. En het land van herkomst zegt weinig over een eventuele besmetting. Alleen biefstuk uit Ierland (6%) heeft minder vaak ESBL-bacteriën dan biefstuk uit landen zoals Nederland, Duitsland en België (17%). Bart Combée, directeur Consumentenbond: "De besmetting van biefstuk en kalfsvlees is zorgwekkend, maar gelukkig minder wijdverbreid dan bij kippenvlees. Toch is ook in de rundvleessector waakzaamheid geboden. We moeten uiteindelijk toe naar een gezonde, schone veehouderij waar antibiotica alleen in uiterste gevallen nog wordt toegediend."
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- "Als we stoppen met gifgebruik en kunstmest, dan zal er veel goeds gebeuren voor de boeren"
- "Basilicumolie, waar het allemaal mee begon, is nog altijd ons meest populaire product"
- QR-code neemt consument bij de hand in de wereld van specerijen
- PAN Nederland constateert meer bestrijdingsmiddelen in tuinplanten
- Maria Geuze nieuwe directeur Slow Food Youth Network Nederland
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
- In memoriam: Frans baron van Verschuer
- "We zeiden tegen elkaar: als we dit doen, dan gaan we voor 100% biologisch"
- John Arink gaat discussie aan met Henk Bleker bij Humberto op RTL4
- Patty Brard weggestuurd van bio-boerderij op Ibiza
- Ronald van Marlen spreekt Rabobank-aandeelhouders aan op verantwoordelijkheid voor 'landbouwpuinhoop'
Biologisch vlees net zo beset als regulier vlees
40% van kalfsvlees besmet met ESBL-bacteriën
Na kipfilet blijkt nu ook biefstuk en kalfsvlees besmet te zijn met antibiotica-resistente ESBL-bacteriën. Bij een onderzoek van de Consumentenbond, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, werd op 40% van het onderzochte kalfsvlees en 13% van de biefstukken de bacterie gevonden. In 2012 toonde de Consumentenbond al aan dat vrijwel alle kip in de Nederlandse supermarkten besmet is met ESBL-bacteriën.
Voor het onderzoek werden 180 biefstukmonsters en 30 kalfsvleesmonsters in een laboratorium onderzocht. Biologisch vlees, vlees met een beter-leven-ster en scharrelvlees blijkt net zo besmet met de ESBL-bacterie te zijn als het 'reguliere' vlees. En het land van herkomst zegt weinig over een eventuele besmetting. Alleen biefstuk uit Ierland (6%) heeft minder vaak ESBL-bacteriën dan biefstuk uit landen zoals Nederland, Duitsland en België (17%). Bart Combée, directeur Consumentenbond: "De besmetting van biefstuk en kalfsvlees is zorgwekkend, maar gelukkig minder wijdverbreid dan bij kippenvlees. Toch is ook in de rundvleessector waakzaamheid geboden. We moeten uiteindelijk toe naar een gezonde, schone veehouderij waar antibiotica alleen in uiterste gevallen nog wordt toegediend."
Voor het onderzoek werden 180 biefstukmonsters en 30 kalfsvleesmonsters in een laboratorium onderzocht. Biologisch vlees, vlees met een beter-leven-ster en scharrelvlees blijkt net zo besmet met de ESBL-bacterie te zijn als het 'reguliere' vlees. En het land van herkomst zegt weinig over een eventuele besmetting. Alleen biefstuk uit Ierland (6%) heeft minder vaak ESBL-bacteriën dan biefstuk uit landen zoals Nederland, Duitsland en België (17%). Bart Combée, directeur Consumentenbond: "De besmetting van biefstuk en kalfsvlees is zorgwekkend, maar gelukkig minder wijdverbreid dan bij kippenvlees. Toch is ook in de rundvleessector waakzaamheid geboden. We moeten uiteindelijk toe naar een gezonde, schone veehouderij waar antibiotica alleen in uiterste gevallen nog wordt toegediend."
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-06-17 "Voeding moet je naar eer en geweten betrouwbaar en veilig in de markt zetten"
- 2022-06-08 Nanosensor kan binnen enkele minuten residuen op fruit detecteren
- 2022-05-24 Milieu-actiegroep constateert "dramatische toename" pesticiden op groenten en fruit
- 2022-05-18 Opvallende publieksactie legt focus op maatschappelijke waarde van zaden
- 2022-05-05 Carrefour roept biologische gedroogde vijgen terug
- 2022-04-26 "Naleven MRL’s verantwoording hele keten"
- 2022-04-04 Cheese & Onion Dragon Claws van Organix teruggeroepen in België
- 2022-03-14 Biologische hennepthee teruggeroepen in België
- 2022-03-08 Udea roept Marqt vleeswaren terug door fout op etiket
- 2022-03-07 Recall Nuts & Berries Pecan Kaneel notenbar 30 gram
- 2022-02-25 RASFF: chlorpyrifos gevonden in biologische bananen uit Peru
- 2022-02-21 Veiligheidswaarschuwing Bio+ kipdijfilet en Jumbo bio-kipdijlapjes
- 2022-02-18 Veiligheidswaarschuwing voor enkele producten van Huis Ter Mee
- 2022-02-10 Veiligheidswaarschuwing voor Mungbonen bio van het merk Pit & Pit
- 2022-02-10 Holland & Barrett waarschuwt voor Physalis Patchouli Bio 10ml
- 2022-02-08 Overbruggingsregeling toetsing zaaizaden voor export geldig tot eind 2022
- 2022-02-08 Resistenties aangeduid met speciaal label in assortiment veredelaar
- 2022-01-12 Coop waarschuwt voor BIO+ vleesproducten
- 2022-01-10 Uitbraak E. coli in verband met biologische babyspinazie in VS is voorbij
- 2022-01-03 Veiligheidswaarschuwing 1 De Beste Bio Rookworst