70 gezinnen lid van De Groenteclub

Consumenten nemen het heft in eigen hand!

Wat begon met twee zakken aardappelen voor de deur is inmiddels uitgegroeid tot een systeem waarbij boer en consument elkaar direct vinden. Zeventig gezinnen zijn lid van de Groenteclub in Bussum.


Foto: Bert Janssen

Initiatiefneemster Barbara Bolt las vlak na 1 april 2012 over de actie Power to the Pieper van Krispijn van den Dries. Hierbij deelde hij 6000 kilogram aardappelen uit op de Dam in Amsterdam om aandacht te vragen voor de excessen in ons huidige voedselsysteem. Daarna is alles in een stroomversnelling gegaan. Krispijn richtte BioRomeo op en Barbara bestelde, na wat rondbellen, voldoende aardappelen voor de hele buurt. De Groenteclub was geboren. Tweewekelijks leveren de BioRomeo-telers nu biologische groenten en fruit van het seizoen af in Bussum. De Groenteclub is een uniek en sociaal systeem waarbij elk gezin één keer in de zes weken meewerkt om de groenten verdeeld te krijgen. Doordat er geen tussenhandel is, is het mogelijk de prijzen voor groenten, fruit en eieren laag te houden en boeren een eerlijke prijs voor hun producten te betalen. De groenten zijn vaak de vorige dag of zelfs in de ochtend geoogst en liggen 's avonds bij de leden van de Groenteclub op het bord. Zo weet de consument precies waar zijn voedsel vandaan komt en staat in direct contact met de producent. Vragen over de producten zijn dan ook makkelijk te stellen want de lijnen zijn kort.


Foto: Bert Janssen

"Nu een jaar na de start hadden we nooit verwacht dat het zo zou groeien", aldus Barbara. "Wat begon met een zak aardappelen voor de deur, heeft zich enorm ontwikkeld. Er is altijd een hoop gezelligheid op de woensdag, de dag van inpakken en uitgifte. Wij zijn enorm enthousiast en het zou fantastisch zijn als er meer van soortgelijke initiatieven zouden starten." Zowel De Groenteclub als de BioRomeo boeren kunnen een ondersteunende rol vervullen bij de ontwikkeling van nieuwe collectieven.

Voor meer informatie: www.groenteclub.nl en www.bioromeo.nl 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.