Pilot van start

Biologische boodschappen met ledenvoordeel bij Estafette Breda

Met ingang van vandaag (woensdag 22 mei) kunnen leden van Coöperatie Odin bij Estafette de biologische eetwinkel van Breda biologisch boodschappen doen met ledenvoordeel. Vanaf heden zijn bij alle producten in de winkel twee prijzen zichtbaar: de normale prijs en een tweede, lagere prijs, voor leden. Wie lid wordt van de Odin-coöperatie en een maandelijkse bijdrage doet in de basiskosten van de winkel, rekent bij de kassa de ledenprijzen af. Dit is zo berekend dat iedereen die voor circa 25 euro aan boodschappen per week doet, al voordeel heeft. Hoe meer boodschappen, hoe groter het voordeel.

Het principe erachter is eenvoudig. Er zijn allerlei basiskosten om een winkel open en draaiend te houden. Denk aan huur, energie en arbeid. Winkels verrekenen deze kosten altijd in de prijs die de klant betaalt. Als klanten vooraf al in deze basiskosten bijdragen, dan hoeven deze minder in de eindprijs berekend te worden. Dit biedt voordeel voor zowel de klant als voor de winkel. Een win-win dus.


Gisteren en eergisteren is de winkel verbouwd. Onder andere de groente-afdeling is aangepast en het assortiment is flink uitgebreid. Er is nu ook een aparte wijnhoek en een infobalie waar klanten zich kunnen aanmelden voor de ledenprijzen.

De invoering van de ledenprijzen is één van de manieren om de coöperatieve bedrijfsstructuur in de Estafette-winkels zichtbaar en beleefbaar te maken voor iedereen, klanten en leden. Door het prijsvoordeel wordt biologisch boodschappen doen bovendien voor meer mensen aantrekkelijk.


Coöperatie Odin: samen verder met biologisch

Estafette de biologische eetwinkel in Breda is al jaren een vertrouwd adres voor biologische boodschappen. De winkel maakt samen met 17 andere Estafette-winkels en groothandel Odin onderdeel uit van Estafette Odin BV. Dit bedrijf is geen eigendom van privépersonen, maar van een coöperatie. De basis voor deze coöperatie is 30 jaar geleden gelegd met de oprichting van biologische groothandel Odin. Het uitgangspunt van toen is nog steeds actueel: het aanbod verzorgen van kwalitatief hoogwaardige voeding uit een gezonde landbouw en een eerlijke economie.


Na de laatste instructie met de baliemedewerkers is met het winkelteam en het projectteam een korte kick-off gehouden.

Dat gebeurt door te kiezen voor biologisch-dynamische en biologische producten van boeren, tuinders en andere leveranciers waar Estafette Odin een duurzame relatie mee heeft. Maar ook door te werken met eerlijke prijzen, zodat alle betrokkenen in de keten een reële vergoeding ontvangen voor hun bijdrage, maar klanten ook niet teveel betalen. Daarnaast is van begin af aan gezocht naar een vorm van dienstbaar ondernemerschap. Dus niet ondernemen voor persoonlijk gewin, maar voor het geheel. Onder andere door af te zien van persoonlijke aanspraken op het bedrijfskapitaal en dit kapitaal te neutraliseren. Dit laatste is gerealiseerd door het bedrijfsvermogen onder te brengen in een stichting. In 2012 is deze stichting omgevormd tot een coöperatie: Coöperatie Odin UA. Een coöperatie is een vereniging met door leden gedeeld en gedragen eigendom. Deze ondernemingsvorm past goed in de huidige tijd, omdat consumenten en medewerkers zo mede verantwoordelijk kunnen zijn voor de koers van het bedrijf en daar, wat de grotere beslissingen betreft, over mee kunnen praten.

Voor meer informatie: www.cooperatie-odin.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.