Vorige maand kwamen ruim 1100 mensen om het leven bij het instorten van een kledingfabriek in Bangladesh. Veel westerse bedrijven laten hun kleding produceren in dit arme land.
Textielsector
Minister Ploumen wil zich de komende twee jaar opwerpen als "coördinator van alle donorinspanningen voor veilige arbeidsomstandigheden in de textielsector in Bangladesh", zo staat in een toespraak die ze vandaag zal houden.Ze wil aan tafel gaan zitten met de Bengaalse regering, de Wereldbank, de EU en textielbedrijven uit Europese landen. Voor de zomer moet er een gezamenlijk plan van aanpak zijn om de wantoestanden aan te pakken. "We mogen niet accepteren dat textielarbeiders enorme risico's lopen om voor ons spijkerbroeken en T-shirts te maken. Een lage prijs mag niet ten koste gaan van alles."
Ploumen waardeert het dat enkele grote winkelbedrijven als Primark, H&M, C&A, Zara en V&D na de ramp in Bangladesh hebben beloofd om zich in te zetten voor betere arbeidsomstandigheden in de fabrieken.
Tempo
Maar dat is niet genoeg, stelt de minister. "Het gevoel van urgentie is wat mij betreft nog niet groot genoeg en het tempo nog niet hoog genoeg."
Bron: NOS Nieuws