Lunch voor 5000 mensen zet voedselverspilling op de kaart

Op zaterdag 29 juni krijgen 5000 mensen op het Museumplein in Amsterdam een gratis lunch gemaakt van vers voedsel dat in Nederland om verschillende redenen niet op ons bord belandt. Damn Food Waste vraagt hiermee aandacht voor het wereldwijde probleem van voedselverspilling. Ook in Nederland verspillen we ongeveer één derde van ons voedsel. Dit gaat om zo'n 4,4 miljard euro per jaar, dat onnodig de vuilnisbak in verdwijnt. Zonde, maar het goede nieuws is: we kunnen er allemaal zelf wat aan doen. Damn Food Waste wordt georganiseerd door FoodGuerrilla (NCDO), Voedingscentrum, Wageningen UR, Youth Food Movement (YFM), Natuur & Milieu en Feeding the 5000/EU Fusions.

Eerder werden dergelijke evenementen georganiseerd in Londen, Dublin, Nairobi en Parijs en nu is het de beurt aan Amsterdam. Het doel is Nederlandse consumenten, bedrijven en overheid actief te betrekken bij de strijd tegen voedselverspilling.

Voedselzekerheid en onze houding ten aanzien van voedsel is een veelbesproken onderwerp, maar er wordt nog te weinig actie ondernomen. Terwijl wereldwijd ongeveer een derde van het voedsel onnodig verloren gaat en daarmee dus ook voedingsstoffen, water, energie en land. Het tegengaan van voedselverspilling is een belangrijke stap richting voedselzekerheid. Voedselverspilling vindt plaats in alle schakels van de voedselketen, 'van grond tot mond', in Nederland en de rest van de wereld. Gelukkig groeit langzaam het besef dat hier verandering in moet komen. De Nederlandse overheid streeft naar een vermindering van voedselverspilling met 20% in 2015 en de EU wil vóór 2025 de voedselverspilling halveren. Om dit te bereiken zal iedereen zijn steentje moeten bijdragen.
 
Voedselverspilling is geen ver-van-je-bed-show. In ieders vuilnisbak belandt nog te veel goed voedsel. Van de jaarlijkse 4,4 miljard euro die in Nederland verloren gaat aan voedsel, is de consument verantwoordelijk voor 2,6 miljard euro. Uitgedrukt in kilo's: 50 kilo per persoon per jaar. Dat zijn 100.000 vuilniswagens vol goed voedsel dat – vaak na een lange wereldreis – hier in de vuilnisbak belandt!

Damn Food Waste 29 juni

Om te laten zien hoeveel voedsel er in de vuilnisbak verdwijnt, wordt er voor zeker 5000 man een lunch gekookt. Er komt een grote berg verse groenten die ons bord anders nooit bereikt zouden hebben om cosmetische redenen: te krom, te klein, te groot of gekgevormd. Die groenten worden ter plekke in veldkeukens verwerkt tot een heerlijke soep waar 5000 mensen gratis van kunnen eten tussen 12:00 en 16:00 uur. Daaromheen een festivalachtige programmering. Tijdens het evenement wordt het publiek opgeroepen op dagelijkse basis bij te dragen aan het tegengaan van voedselverspilling. Damn Food Waste is niet alleen gericht op de consument. In de aanloop naar het evenement benaderen we zoveel mogelijk bedrijven om ook voedselverspilling in hun branche te reduceren. Ook worden politici opgeroepen voedselverspilling hoger op de agenda te zetten.

Aanmelden

De lunch is gratis. Aanmelden kan via facebook, zo blijf je ook op de hoogte van al het nieuws rond het evenement. Meer informatie is te vinden op de website www.damnfoodwaste.com.

Damn Food Waste is onderdeel van de wereldwijde campagne tegen voedselverspilling 'feeding the 5000'. Deze acties zijn een initiatief van Tristram Stuart, auteur van Waste: Uncovering the Global Food Scandal (Penguin, 2009), wiens campagne tegen voedselverspilling hem in 2011 een Internationale milieuprijs opleverde: The Sophie Prize.

Damn Food Waste is een initiatief van FoodGuerrilla (NCDO), Voedingscentrum, Wageningen UR, Youth Food Movement (YFM), Natuur & Milieu en Feeding the 5000/EU Fusions.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven