"Voor het eerst rupsbanden onder tractor gemonteerd"

Eerste knolselderij gepoot bij Biostee

Tholen - Bij Biostee in Zuid-Beijerland zijn ze weer gestart met het poten van knolselderij. Ondanks de late start van het voorjaar zijn de telers gewoon op de geplande datum begonnen met poten. "Wel zien we over het algemeen dat we een aantal weken later zijn met alle gewassen. Zo loopt de vegetatieve groei van de voedergewassen achter. Dit is onder meer het gevolg van de lagere bodemtemperatuur", vertelt Arian de Jong.

De knolselderij wordt nu op de eerste 12 hectaren gepoot. Biostee werkt met een vast rijpadensysteem. "We werken met een aangepast plantschema om zo rekening te kunnen houden met de rijpaden. Dankzij de rijpaden rijdt de tractor altijd over dezelfde sporen en nooit over een stuk grond waar een plantje groeit of gegroeid heeft. We hebben bewust voor deze werkwijze gekozen. We moeten per teelt meerdere bewerkingen doen. Het is funest voor de grond en de plantengroei om dan iedere keer met de tractor er overheen te moeten rijden."


Rupsbanden

Dit seizoen zijn voor het eerst rupsbanden onder de tractor gemonteerd. "Hiermee willen we de bodemdruk nog verder verlagen. Onder een Amerikaanse tractor waarmee we werken zaten al rupsbanden en daarmee hebben we altijd al prima kunnen werken. Nu zitten de banden ook onder de kleinere tractor en dit bevalt tot nu toe heel goed."

Zoals gezegd verwacht Arian de aardappelen, uien, voedergewassen en knolselderij dit jaar allemaal een paar weken later. "Als we een goed groeiseizoen hebben verwacht ik dat we in september de eerste knolselderij kunnen gaan oogsten. Iedereen die goed bekend is met de agrarische sector zal dit snappen."

Biostee

Biostee is in 2000 opgericht en is sinds 2002 Skal-gecertificeerd. Arian geeft aan dat het bedrijf eigenlijk door een samenloop van omstandigheden is ontstaan. "We waren drie ondernemers die de gangbare teelt een beetje zat waren en graag wilden vernieuwen. Daarop zijn we rond gaan kijken kwamen we uit bij de biologische werkwijze. We hebben onze drie akkerbouwbedrijven samengevoegd en zijn het mechanisatiepark waarover we samen de beschikking hadden beter in gaan richten." De drie akkerbouwers hadden toen ieder de beschikking over zo'n 60 hectare. "Van lieverlee is het bedrijf gegroeid en we telen nu op ongeveer 300 hectare."

Biostee zet de producten in eigen beheer af. "We wassen en sorteren de knolselderij, uien en peen zelf. Deze worden verpakt in zakken van 5, 10 of 25 kilo en in big bags. De afzet doen we veelal in eigen beheer, door heel Europa heen."

Voor meer informatie:

Arian de Jong
Biostee
Molendijk 121
3284 LH Zuid-Beijerland
06 53405827
arian@biostee.nl
www.biostee.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.