Goeree-Overflakkee, Leeuwarden en Wageningen genomineerd voor Solar City 2013

Nederlandse gemeenten of steden die volop zonne-energiesystemen toepassen en het gebruik van zonne-energie stimuleren maken dit jaar kans op verkiezing tot Solar City 2013. Deze verkiezing wordt georganiseerd in het kader van de promotiecampagne European Solar Days. Een vakjury heeft 3 gemeenten genomineerd waar het publiek op kan stemmen. Tijdens het Nationaal zonne-energie debat op 13 mei wordt de winnaar bekend gemaakt.

De nominaties voor de verkiezing van Solar City 2013 zijn bekend. Uit een groot aantal aanmeldingen zijn drie genomineerden geselecteerd: Goeree-Overflakkee, Leeuwarden en Wageningen. Deze drie gemeenten maken kans op de titel Solar City 2013. De genomineerden presenteren zich op 13 mei tijdens het Nationaal zonne-energie debat bij de Universiteit Utrecht. Dan zal ook de uiteindelijke winnaar bekendgemaakt worden. Publiek is welkom en kan zich aanmelden via www.solardays.nl om aanwezig te zijn.

Tot 13 mei is het voor het publiek mogelijk om via de website van de Solar Days haar stem uit te brengen. De stem van het publiek wordt opgeteld bij de scores die toegekend zijn door de jury. De jury bestaat uit vertegenwoordigers van Holland Solar, Agentschap NL, Vereniging Eigen Huis en UNETO-VNI.

De jury laat weten drie gemeenten elk om de volgende redenen genomineerd te hebben:

Wageningen

Deze gemeenten kent niet alleen een hoge zonnepaneeldichtheid, maar bevindt zich ook erg dicht bij de burger. Niet alleen de informatiebijeenkomsten met bewoners die de stichting Zonne-energie Wageningen onder andere organiseert, maar vooral ook door de diversiteit van de initiatieven. Wat de jury bijzonder waardeert is dat Wageningen ook actief marktbelemmeringen aanpakt, zoals de 'split incentive' en de salderingsproblematiek.

Goeree-Overflakkee

Deze relatief kleine gemeente weet een bijzondere prestatie te leveren door in de top tien te komen van gemeenten die het meeste duurzame elektriciteit produceren. De gemeente kiest er verder voor tijd en inzet te plegen op doelgroepen waar de zonne-energiekansen minder vanzelfsprekend te verzilveren zijn. Bijvoorbeeld door bij de agrarische sector gebruik te maken van de grote dakoppervlakten in combinatie met asbestsanering. De jury roemt het gebruik maken van beperkte middelen op een slimme manier waarbij men belemmeringen tracht weg te nemen en te faciliteren en vooral ruimte te geven aan de markt.

Leeuwarden

Leeuwarden heeft een duidelijk doel om in 2015 acht megawattpiek geïnstalleerd zonne-energievermogen te realiseren en is hard op weg dit te behalen. De gemeente richt zich daarbij vooral op kleinverbruikers als het gaat om zonne-energie en geeft daarbij het goede voorbeeld door haar eigen gebouwen te voorzien van zonnepanelen. De jury roemt ook het initiatief om samen met de ROC Friese poort bedrijfsopleidingen een tweetal cursussen op te zetten voor het installeren van zonnepanelen voor het lokale midden- en kleinbedrijf.

European Solar Days

De verkiezing tot Solar City is onderdeel van de promotiecampagne European Solar Days. Tijdens de Solar Days vinden overal in het land informatiebijeenkomsten, workshops, open huizen en rondleidingen plaats op het gebied van zonne-energie. Afgelopen kalenderjaar ging Rotterdam met de titel 'Solar City 2012’ aan de haal. Zij nam destijds de trofee over van Den Haag. Rotterdam won de prijs vanwege grote en kleine zonne-energieprojecten die zij in de afgelopen jaren realiseerde; zoals in Blijdorp, maar ook op het Centraal Station waar het dak volledig van gebouw geïntegreerde zonnepanelen is voorzien.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.