Getroffen bio-boer Hanibal Saad:

"Duidelijk dat het niet om normale kunstmest ging, maar om iets chemisch"

Eerder werd al bericht over een voorval in het Duitse Rosbach waarbij het terrein van een bio-boer waarschijnlijk door zijn buurman verontreinigd werd met chemische stoffen. Er werd meteen groot alarm geslagen en er zijn in totaal 150 mensen van de brandweer, politie en reddingsdiensten opgeroepen. In een lokale krant doet de betreffende bio-boer Hanibal Saad zijn verhaal.

"Ik heb een zeer nauwe band met mijn dieren, aangezien ik ze met de fles heb opgevoed", vertelt Hanibal. De boer merkte dinsdagavond 16 april op dat sommige geiten en schapen aan het hoesten waren en er lagen er een aantal op de grond. Voordat hij bij de dieren was waren er al twee lammeren dood. Er ging meteen een lichtje bij de veehouder branden. Hij had zijn buurman op het land bezig gezien met een tractor. "Dit had dezelfde geur en het was voor mij duidelijk dat het niet om normale kunstmest ging, maar om iets chemisch."


Hanibal Saad doet zijn verhaal.

Op advies van de dierenarts besloot hij de dieren met koud water te wassen, maar toen hij daarmee bezig was kreeg hij zelf last van misselijkheid, kortademigheid en irritatie van de ogen. Daarom besloot hij zijn buurman hierop aan te spreken. "Ik wilde weten wat hij gespoten heeft. En ik vertelde hem hoe mijn dieren eraan toe zijn. Hij reageerde met de opmerking dat dit niet zijn probleem is. Daarom heb ik de politie gealarmeerd." De veehouder zelf vervolgens door een onbekende naar het ziekenhuis vervoerd alwaar hij gecontroleerd werd. Rond 4:30 uur 's nachts mocht hij weer naar huis.

Het is nog onduidelijk met welke chemische gewasbeschermingsmiddelen de buurman aan de slag is gegaan. De politie meldde in eerste instantie dat er twee insecticiden ingezet waren en vervolgens hadden ze het over één middel tegen insectenplagen en één tegen schimmels. Er zijn diverse bodemmonsters op het terrein verzameld die door een laboratorium onderzocht worden. Eerder werd al gemeld dat er bij metingen geen afwijkingen in de lucht geconstateerd zijn. De twee dode lammeren worden door dierenartsen in Giessen onderzocht.

De biologische boerderij en de aangrenzende landweg bleven de dag erna nog afgesloten.

Er is volgens de woordvoerder van de politie niks bekend over een vermeend verschil tussen de buren. "Ik denk niet dat de lammeren door dit incident gestorven zijn. Ze waren nog niet eens 24 uur oud en er kan na de geboorte altijd iets gebeuren. Ook wil ik niemand kwaad doen", reageert Hanibal Saad. Hij kende de buurman nog niet eens. "Dit was echter de eerste keer dat ik merkte dat hij met iets aan het sprayen was. Ik heb ook niks tegen kunstmest, maar dit was echt chemisch spul. Dat bevalt me niet. Zeker als het wordt gespoten op vier meter afstand van mijn huis."

Bron: Wetterauer Zeitung

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.