Zaterdag 27 april 2013, 10:00-17:00 uur

Proef Eetbaar Utrecht tijdens de Dag van de Stadslandbouw

Een groeiende groep Utrechters neemt het heft in eigen handen: zij brengen de herkomst van ons eten weer dicht bij onszelf in stadstuinen, keukens en winkels met producten uit eigen omgeving. Op zaterdag 27 april staat stadslandbouw in al zijn verscheidenheid op de kaart tijdens de eerste Dag van de Stadslandbouw Utrecht: Proef Eetbaar Utrecht!

Meer dan dertig stadslandbouwinitiatieven in Utrecht houden op 27 april open huis. Ondernemers, buurtbewoners, collectieven en andere liefhebbers nodigen je uit in de wondere wereld van de kleinschalige lokale voedselketen. Zij produceren, bereiden, verkopen en verspreiden eten dat zo van het eigen land komt, dagvers, gezond, smaakvol en van het seizoen. Op de eerste Dag van de Stadslandbouw Utrecht kun je kennismaken met een groeiende beweging van mensen die het anders doen. Met veel passie, volharding en vindingrijkheid herstellen zij het evenwicht tussen stad en land, brengen mensen weer buiten, met hun handen in de grond, in contact met elkaar en met de herkomst van ons eigen voedsel. Zij nodigen je uit in hun tuinen, verbouwde plantsoenen, boerderijen, restaurants en winkels om te proeven van al het moois dat de omgeving te bieden heeft.


De nieuwe groene bedrijvigheid

Zo kun je kennismaken met nieuwe initiatieven zoals buitenbuurthuis De Halte in Terwijde. Op de Koningshof bouwt de jongste telg van de beroemde hoveniersfamilie Jongerius met zijn Happy Land Collective aan een nieuwe toekomst voor de eeuwenoude tuindersgronden. Ook op de landgoederen van Vollenhoven en Eyckenstein krijgt nieuwe duurzame landbouw een mooie invulling. Vergeet daarnaast de creatieve broedplaatsen niet. Bij de Metaalkathedraal kun je meebouwen aan het grootste bijenhotel van Nederland. Kleine boerenbedrijven vinden zich telkens opnieuw uit met nieuwe functies – het publiek is erbij en raakt weer aan de herkomst van ons eten: bij het opfokveebedrijf Nieuw Bureveld kun je meemaken hoe de eerste koeien uit hun dak gaan als ze weer naar buiten mogen. In hun kersverse moestuin kun je maïs inzaaien.

Opening en startpunt bij Griftsteede

Ook midden in de stad is stadslandbouw hot en happening. Je kunt meewerken in buurtmoestuinen van Tolsteeg, Zuilen, Kanaleneiland en Overvecht of er zelf een beginnen. Op de stadslandbouwkaart kun je kijken of er nog een plekje grond in de buurt vrij is voor een collectieve moestuin. Deze bevindt zich op het startpunt bij kinderboerderij Griftsteede in het Griftpark. Hier opent wethouder Victor Everhardt van volksgezondheid het evenement Proef Eetbaar Utrecht en vind je informatie over de deelnemers. Kinderen kunnen hier hun eerste minimoestuintje maken of meebouwen aan de mobiele containertuinen. Deze krijgen straks een plekje in Cartesius Garten, een nieuw eetbaar park in Cartesius. Met behulp van de flyer (en je telefoon voor de weg ernaartoe) stel je je eigen favoriete route(s) samen. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk. Vanuit Griftsteede start ook een culinaire ontdekkingstocht per fiets langs vijf restaurants die net het certificaat Lekker Utregs hebben gekregen, omdat zij met Utrechtse producten werken in hun keukens.

Krachten bundelen voor kleinschaligheid en lokaliteit

Dag van de Stadslandbouw Utrecht maakt deel uit van de landelijke Dag van de Stadslandbouw en is een samenwerkingsproject van platform Eetbaar Utrecht. Initiatief is van Stichting Stadslandbouw Utrecht in samenwerking met Stichting Aarde en Milieucentrum Utrecht en wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Utrecht, Rabobank Utrecht e.o en het KF Heinfonds. Met deze krachtenbundeling willen wij de nieuwe beweging van kleinschalige duurzame stadslandbouw in Utrecht een groot podium geven. Je zult zien, dit smaakt naar meer!

Kijk voor meer informatie op www.eetbaarutrecht.nl.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.