Iedere dag een gezond weetje in de blog van Ivan Wolffers op Joop.nl. Vandaag: magere melk bij de koffie, slagroom bij de taart
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Het was een mooie dag gisteren (zaterdag 13 april). Iedereen was op zoek naar een terrasje om in de zon te zitten. Bij de Noordermarkt in Amsterdam is op zaterdag een biologische markt. Daar stond ik op de hoek bij het appeltaartterras en kon niet snel doorlopen wegens de dikke rij wachtenden die daar geduld moesten hebben voor ze aan de beurt waren voor de beste appeltaart van de stad, misschien wel van de wereld. Daardoor werd ik ongevraagd getuige van een gesprek tussen vier dames van rond de dertig, die al zo gelukkig geweest waren een mooi stuk appeltaart met slagroom te veroveren.
"Ik let op mijn gezondheid", hoorde ik zeggen. Het woord gezondheid triggert me altijd een beetje. Het zal wel een beroepsdeformatie zijn. Ik vertraagde mijn pas meer dan nodig was om mee te luisteren. "Ik eet in ieder geval biologisch vlees", hoorde ik. "Maar verder wil ik niet gaan, want je moet ook niet helemaal hysterisch op biologisch worden. Dat is ook niet gezond."
Ik keek opzij om te zien wie nu precies het eten van organisch vlees verwarde met op zijn gezondheid letten. Ik zag dames die nog niet te zwaar waren en voorlopig nog wel zonder al te grote gezondheidsproblemen door het leven zouden rollen. Als die al komen hebben ze er pas later last van. Wat ik vooral zag was dat ze rookten. Uit goedmoedigheid wilde ik me in het gesprek mengen en zeggen dat als ze echt zo in gezondheid geïnteresseerd waren, ze misschien beter zouden kunnen stoppen met roken. Maar zo'n goed mens ben ik nu ook weer niet, dus ik liep verder.
Waar ik getuige van was geweest was een mooi voorbeeldje van het onderhandelen met jezelf, iets waar we allemaal wel eens last van hebben. Maar sommigen houden zichzelf nu eenmaal nog meer voor de gek dan anderen.
Dat onderhandelen gaat als volgt: ik neem magere melk in mijn koffie, maar dan mag ik wel een beetje slagroom bij mijn appeltaart, en ik koop biologisch vlees, maar dan mag ik wel roken. Met jezelf onderhandelen is meestal niet zo moeilijk, want welke van je eigen argumenten je ook volgt, je hebt altijd gewonnen. En we zijn vrij ingenieus om argumenten te vinden om onszelf ter wille te zijn.
Wie echt een gezonde leefstijl wil oppakken, zal zich eerst eens bewust moeten worden hoe je jezelf voor de gek houdt. Ik moet misschien volgende week een kistje bij de groenteman op de markt vragen, erop gaan staan en een masterclass 'gezond leven' houden.
Bron: Joop.nl

Abonneren
Vacatures
- Accountmanager
- Agrarisch medewerker - Veredeling
- Logistiek Medewerker Groenten en Fruit
- Teler - Teeltspecialist - Hoofd Teelt - Head Grower
- Teamleider Productie
- Productiemedewerker
- Medewerker Sales Support
- Teeltspecialist
- Crop Manager Vollegrond Noord-Frankrijk
- Transportplanners Export
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Radicaal, biologisch en dynamisch
- Cornelis Mosselman zamelt geld in om producten te doneren aan Voedselbank
- Nieuwe lijn met biologische bakkerijproducten van Nederlandse bodem: Driekant Vitale Voeding
Top 5 - afgelopen maand
- Wetenschappelijke studie toont aan dat synthetische bestrijdingsmiddelen gevaarlijker zijn dan natuurlijke middelen
- Vogelgriepvaccin stapje dichterbij
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Fotoreportage: Nederlandse exposanten op Biofach/Vivaness 2023
Blog hoogleraar Ivan Wolffers na bezoek aan bio-markt
"Je moet niet helemaal hysterisch op biologisch worden. Dat is ook niet gezond"
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-03-07 Jersey stieren verkennen nieuwe hellingstal
- 2023-03-03 Bekertje bodem voor bioscoop-bezoekers
- 2023-03-01 Stressvrij slachten belangrijkste principe voor mobiele dodingsunit
- 2023-02-24 Rapport: ongeveer 12 procent veehouderijen heeft keurmerk
- 2023-02-20 Keuze voor biologisch vlees levert de Voedselbank cheque van 1500 euro op
- 2023-02-16 Volledig Duitse biologische varkensvleesketen met succes gelanceerd
- 2023-02-10 AR wil verder groeien in biologisch en neemt productielocatie over
- 2023-02-01 Nieuwe financieringsronde Beter Boeren
- 2023-01-30 Ketenkennisdialoog 'De smaken van duurzamer varkensvlees': 1 februari
- 2023-01-18 Biologisch tot op het bot: bouillons met een duurzaam verhaal
- 2023-01-17 Henk en Klaas willen je graag iets vertellen
- 2023-01-16 Duitsland: Bioland blij met etiketteringswet voor veehouderij
- 2023-01-13 De Groene Weg formaliseert keten van Nederlands biologisch lamsvlees
- 2023-01-12 Steun de Voedselbank door te kiezen voor biologisch vlees
- 2023-01-12 Het water staat de biologische veehouders in België aan de lippen
- 2023-01-04 "Biologisch boeren is transparant en maatschappelijk gewenst"
- 2022-12-23 Een kijkje in de (voer)keuken van BioBrüder Heimann
- 2022-12-22 Belgische veehouders vragen om crisissteun
- 2022-12-22 "Wij waren altijd al van het extensieve boeren"
- 2022-12-20 Brandt & Levie gaat strijd aan met eenheidsworst