Blog hoogleraar Ivan Wolffers na bezoek aan bio-markt

"Je moet niet helemaal hysterisch op biologisch worden. Dat is ook niet gezond"

Iedere dag een gezond weetje in de blog van Ivan Wolffers op Joop.nl. Vandaag: magere melk bij de koffie, slagroom bij de taart

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Het was een mooie dag gisteren (zaterdag 13 april). Iedereen was op zoek naar een terrasje om in de zon te zitten. Bij de Noordermarkt in Amsterdam is op zaterdag een biologische markt. Daar stond ik op de hoek bij het appeltaartterras en kon niet snel doorlopen wegens de dikke rij wachtenden die daar geduld moesten hebben voor ze aan de beurt waren voor de beste appeltaart van de stad, misschien wel van de wereld. Daardoor werd ik ongevraagd getuige van een gesprek tussen vier dames van rond de dertig, die al zo gelukkig geweest waren een mooi stuk appeltaart met slagroom te veroveren.

"Ik let op mijn gezondheid", hoorde ik zeggen. Het woord gezondheid triggert me altijd een beetje. Het zal wel een beroepsdeformatie zijn. Ik vertraagde mijn pas meer dan nodig was om mee te luisteren. "Ik eet in ieder geval biologisch vlees", hoorde ik. "Maar verder wil ik niet gaan, want je moet ook niet helemaal hysterisch op biologisch worden. Dat is ook niet gezond."

Ik keek opzij om te zien wie nu precies het eten van organisch vlees verwarde met op zijn gezondheid letten. Ik zag dames die nog niet te zwaar waren en voorlopig nog wel zonder al te grote gezondheidsproblemen door het leven zouden rollen. Als die al komen hebben ze er pas later last van. Wat ik vooral zag was dat ze rookten. Uit goedmoedigheid wilde ik me in het gesprek mengen en zeggen dat als ze echt zo in gezondheid geïnteresseerd waren, ze misschien beter zouden kunnen stoppen met roken. Maar zo'n goed mens ben ik nu ook weer niet, dus ik liep verder.

Waar ik getuige van was geweest was een mooi voorbeeldje van het onderhandelen met jezelf, iets waar we allemaal wel eens last van hebben. Maar sommigen houden zichzelf nu eenmaal nog meer voor de gek dan anderen.

Dat onderhandelen gaat als volgt: ik neem magere melk in mijn koffie, maar dan mag ik wel een beetje slagroom bij mijn appeltaart, en ik koop biologisch vlees, maar dan mag ik wel roken. Met jezelf onderhandelen is meestal niet zo moeilijk, want welke van je eigen argumenten je ook volgt, je hebt altijd gewonnen. En we zijn vrij ingenieus om argumenten te vinden om onszelf ter wille te zijn.

Wie echt een gezonde leefstijl wil oppakken, zal zich eerst eens bewust moeten worden hoe je jezelf voor de gek houdt. Ik moet misschien volgende week een kistje bij de groenteman op de markt vragen, erop gaan staan en een masterclass 'gezond leven' houden.

Bron: Joop.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven