"Wij zijn een pakstation dat snel kan schakelen"

Franje Onions: hoog bio-aandeel dankzij flexibele werkwijze

Tholen - Een kwart van de uien die bij Franje Onions in het Zeeuwse Waarde verwerkt worden is biologisch. Een groot deel daarvan gaat onder het eigen label Organic Onions naar het buitenland. Franje Onions is echter al lang niet meer enkel sorteerder en verpakker van gangbare en biologische uien. Het bedrijf verzorgt inmiddels namelijk ook zelf de in- en verkoop van uien via contractteelt. "De markt vraagt hier om. Door zelf de in- en verkoop te regelen kunnen we veel directer handelen. Ook is dit een veel leukere werkwijze. Ik vind het vooral leuk dat ik nu van bijna elk pallet weet waar het naartoe gaat", vertelt Jan Franje.


Jan aan de sorteerband. Links naast hem Artjan.

Jan runt het bedrijf samen met zijn broer André. "We zijn heel goed op elkaar ingespeeld", zegt Jan over de samenwerking met André. Van jongs af aan hielpen de broers al mee op het bedrijf van hun vader. "Het was voor ons ook al snel duidelijk dat we binnen het bedrijf actief wilden blijven."Franje Onions is er voor zowel grote als kleine opdrachten. "Wij zijn heel flexibel. Dat is onze kracht. Het is voor ons bijvoorbeeld ook geen probleem om tussen een grote reguliere bestelling door één pallet met biologische uien te verpakken. Zo zijn we ook begonnen.

Zo'n 25 jaar geleden kwam bij ons het verzoek binnen of we een partij bio-uien tussendoor konden draaien. Dit kon, aangezien wij een pakstation zijn dat snel kan schakelen." Jan vindt het zonde dat de uienmarkt de afgelopen tijd verhard is. "Wij gaan gewoon op dezelfde voet door. Het draait bij ons om kwaliteit en flexibiliteit. Het maakt niet uit of het om een kleine of grote partij met uien gaat."


Prijs

Bij Franje Onions ligt de focus niet op het draaien van zoveel mogelijk ton. "Het gaat om een goed product." Jan geeft aan dat de bio-uienprijs momenteel op een realistisch niveau ligt en dat de bio-handel in zijn ogen wat uitdagender is dan de conventionele handel. "We zijn blij dat we de biologische uien er bij hebben."

Het bio-uienareaal in ons land is volgens Jan de afgelopen jaren best stabiel gebleven. Hij verwacht ook niet dat daar de komende tijd veel verandering in zal komen. De uiensorteerder waardeert het enorm dat de biologische uientelers erg veel met het product zelf bezig zijn. "Ze kijken veel beter naar de hele groei van het product, omdat ze minder kunnen sturen."


Optische sorteerlijn

De mannen van Franje Onions houden de ontwikkelingen op de markt nauwlettend in de gaten. Zo is de optische sorteerlijn die uienhandelaar Wouter van der Beek vorig jaar in gebruik heeft genomen zeker interessant voor in de toekomst. "Met deze sorteerlijn kan je uien segmenteren op inhoudelijke eigenschappen. Die optie zien we zeker zitten, mocht het rendabel zijn. Hiermee kunnen we de kwaliteit van de uien nog beter garanderen."Voor meer informatie:

Jan Franje
Franje Onions BV
Gawege 10
4414 NB Waarde
0113 501658
info@franjeonions.nl
www.franjeonions.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven