EkoPlaza verrast publiek met smakelijke zaden

Quinoa en tofu stond zaterdagmiddag 6 april op het menu tijdens de kookdemonstratie in de winkel van EkoPlaza aan de Vechtstraat in Zwolle. Het winkelende publiek proefde en liet zich informeren over het nog redelijk onbekende product. De kok gaf geduldig antwoord op alle vragen en gaf recepten mee.

Quinoa is bezig aan een grote opmars in Nederland maar werd al 6000 jaar geleden verbouwd in de Andes. Het is geen graan, maar de zaden van dit gewas uit de amarantenfamilie lijken er wel veel op. 2013 door de FAO uitgeroepen tot 'Het Internationale Jaar van de Quinoa'. Er is witte en rode quinoa. Deze laatste smaakt iets meer naar noten.

De kok in EkoPlaza werkte met een mengsel van 90% witte zaden en 10% rode zaden. Het product wordt net zoals rijst gekookt maar de structuur doet aan gierst denken. De kok gebruikte een zelfgemaakt mengsel van zout, specerijen en kruiden om het gerecht op smaak te brengen. Door het toevoegen van kruiden en specerijen kon minder zout gebruikt worden. Het recept heeft nog enkele voordelen: quinoa is glutenvrij en tofu is een prima vervanger van vlees.

Wel zijn er bij het publiek twijfels over de milieuvriendelijkheid van het product. Het transport van quinoa vanuit Midden-Amerika naar Europa kost immers veel energie.

Bovendien is het de vraag of de export van het product wel ten goede komt aan de lokale bevolking. De consumptie van quinoa is in de jaren sterk toegenomen. Zelfs zodanig dat de prijs van dit voedsel in Peru en Bolivia is verdrievoudigd. Met als gevolg dat de lokale bevolking het steeds moeilijker krijgt om voor hun basisvoedsel te betalen.

Over een ding zijn de bezoekers het volmondig eens: de maaltijd smaakt erg lekker.

Bron: Diezerpoorter

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.