Masterclass Kinderkookcafé op Stadsboerderij Almere

Flevolanders gaan kookavonturen voor kinderen ontwikkelen

Op donderdagmiddag 4 april waren 14 volwassenen weer even een nieuwsgierig kind. Op de Stadsboerderij in Almere konden ze zelf beleven hoe leuk en lekker het voor kinderen is om iets te maken van producten van het Flevolandse platteland. Het geslaagde doel van de middag was de deelnemers enthousiast te maken zelf kinderkookcafé's te gaan organiseren waarin authentieke Flevolandse seizoensproducten centraal staan. De masterclass werd georganiseerd door Tineke van den Berg van de Stadsboerderij Almere en Ingrid Cremer van het Centrum Biologische Landbouw, die de Flevolandse deelnemers de komende periode gaan ondersteunen om eigen kinderkookcafé's op te zetten. Het initiatief is onderdeel van het Flevolandse LEADER project Proef de Smaak van Flevoland.


Praktische tips en samenwerking

Tijdens de inspiratiemiddag werd er gekookt in het kinderkookcafé van stadsboerin Tineke. De sfeervolle locatie heeft al vele groepen kinderen mogen verwelkomen. Tineke is erg enthousiast dat haar idee nu brede navolging krijgt in de rest van Flevoland. "Ik heb al veel voorbeelden gezien dat Kinderkookcafé's een prachtige manier zijn om kinderen te laten kennismaken met authentiek voedsel. En via de kinderen ook hun ouders. De kinderen gaan actief in de weer met producten zoals ze geoogst worden en leren wat er moet gebeuren voor je kunt smikkelen van een pannenkoek of een heerlijk broodje hamburger. Alle kinderen vinden het leuk om bijvoorbeeld zelf meel te maken of brood te bakken, je moet ze alleen even op het idee brengen." Herkenbaar voor Majorie Former, diëtiste en tekstschrijfster uit Almere en één van de deelnemers aan de masterclass. "Sinds kort kook ik met kinderen op de buitenschoolse opvang en ik merk dat het belangrijk is dat de kinderen na schooltijd iets doen dat past bij de energie die ze op dat moment hebben. Op deze middag krijg ik hiervoor veel praktische tips en adviezen. En ik heb al een aantal mensen ontmoet met wie ik kan gaan samenwerken."


Ideeën uitproberen in alle Flevolandse regio's

Esther Boukema van 'De Smaak te Pakken' is gevraagd om de aanwezigen te laten zien en beleven hoe je kinderen op een unieke manier kunt betrekken bij de herkomst van producten en bij het seizoen waarin de producten groeien. Kinderen en volwassenen, iedereen is geboeid door de onvergetelijke kookacties van Esther en de manieren waarop je bijvoorbeeld met kinderen kunt stilstaan bij het breken van een eitje of het hakken van kruiden. Met alle ingrediënten werden aardappelkoekjes gemaakt, waarna de deelnemers aansluitend hun eigen ideeën uitwerkten voor een kinderkookcafé. Mede-organisator Ingrid Cremer, projectleider van Proef de Smaak van Flevoland, licht toe: "In de komende periode gaan we in verschillende regio's in Flevoland deze ideeën uitproberen. Samen met ondernemers en organisaties die met kinderkookcafé's aan de slag willen gaan we pilots organiseren. De bevindingen leggen we vast in een handboek, zodat ook anderen de ervaringen kunnen gebruiken. En met al deze enthousiaste mensen kunnen we ons dan richten op het bereiken van zoveel mogelijk Flevolandse kinderen en hen laten kennismaken met de lekkere producten die bij hen om de hoek op het land groeien."Ook voor ondernemers in de andere Flevolandse regio's organiseren Tineke en Ingrid Masterclasses 'Kinderkookcafé's in Flevoland'. De Masterclass in de regio Noordoostpolder & Urk vindt plaats op donderdag 16 mei aanstaande in Restaurant De Boet op Urk, gevolgd door een Masterclass in de regio Lelystad & Dronten op 23 mei aanstaande in Restaurant Flantuas op Luchthaven Lelystad. Meer informatie vindt u op www.biologischelandbouw.org.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.