Bionext overweegt nationale actie in 2014

Nationale Wormentelling vestigt aandacht op belang vruchtbare bodems

De eerste Nationale Wormentelling van Bionext werd gehouden op 1 april. De ludieke actie heeft heel wat publiciteit opgeleverd voor 'gezonde, vruchtbare bodems', een thema dat de aandacht verdient. Medewerkers van Bionext hebben radiointerviews gegeven over de wormentelling en tal van nieuwssites hebben over het initiatief geschreven. Het nieuwsbericht op de website van Bionext is door bijna duizend mensen bekeken. Ondanks het koude weer op Tweede Paasdag hebben heel wat mensen de moeite genomen om in hun tuin enkele minuten te gaan stampen en tellen. Het hoogste aantal getelde wormen dat bij Bionext is gemeld was 10. Deze hoge wormendichtheid is aangetroffen in de plaats Noord-Deurningen in Overijssel.

Een vruchtbare bodem vormt de basis van de biologische landbouw. Het is niet voor niets dat één van de oudste verenigingen voor de biologische landbouw in Engeland de Soil Association heet; het bodemverbond. Goed bodembeheer in de landbouw betekent niet alleen zorgen voor een inkomen voor boer en tuinder op de lange termijn, maar levert ook ecosysteemdiensten. Bijvoorbeeld grotere biodiversiteit, minder vervuiling van de bodem, verhoging van het waterbergend vermogen en CO2-vastlegging in organische stof in die bodem.

Gezien het succes van de actie overweegt Bionext in 2014 daadwerkelijk een nationale actie te organiseren die in het teken staat van gezonde, vruchtbare bodems. Als mogelijke samenwerkingspartners wordt gedacht aan Vara's Vroege Vogels, het Museonder, IVN Nederland et cetera. Organisaties die hierover willen meedenken zijn van harte welkom om dit plan samen met Bionext verder uit te werken.

Bron: website Bionext

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.