Steekproef Skal: Nederlandse biologische eieren zijn daadwerkelijk biologisch

Met Pasen in aantocht heeft Skal Biocontrole extra controles uitgevoerd op Nederlandse biologische eieren. In de steekproef zijn eieren getest van alle eierpakstations, die onder andere biologische eieren leveren aan alle grote supermarktketens in ons land. Alle onderzochte eieren zijn daadwerkelijk biologisch.

Via een steekproef met monstername van biologische eieren achterhaalde Skal of de eieren voldoen aan de biologische eisen. In opdracht van Skal heeft het Rikilt, onderdeel van Wageningen UR, de eieren onderzocht. De eieren zijn afkomstig uit vijftig verschillende doosjes, gehaald bij verschillende supermarkten en eierpakstations in Nederland. Alle onderzochte eieren zijn daadwerkelijk biologisch.

Bij een zeer beperkt aantal eieren is een marginaal afwijkend profiel geconstateerd. Dit is terug te herleiden naar één voederleverancier. Skal onderzoekt bij de voederleverancier waardoor deze afwijking wordt veroorzaakt. Skal ziet erop toe dat dit zo nodig hersteld wordt.

De consument moet erop kunnen vertrouwen dat een biologisch ei ook écht biologisch is. Skal houdt hier toezicht op door inspectie, certificatie en indien nodig sancties zoals decertificering. Skal beoordeelt jaarlijks of de door haar gecertificeerde pluimveehouders voldoen aan de biologische wetgeving. De extra controles vormen hier een aanvulling op.

In Nederland is Skal door de overheid aangewezen als onafhankelijke controle- en certificeringsorganisatie voor de hele biologische sector. Het is de missie van Skal om op doelmatige en efficiënte wijze toezicht te houden op de naleving van de biologische regelgeving en daarmee bij te dragen aan de betrouwbaarheid van de biologische sector.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.