Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spuiwater van luchtwassers niet toegestaan als meststof in de biologische landbouw

Nu tot de sector doordringt dat chilisalpeter, natrikaliplus en vergelijkbare stikstofbronnen niet zijn toegestaan in de biologische landbouw, zijn telers naarstig op zoek naar andere snelle stikstofbronnen. Heel begrijpelijk. Skal Biocontrole krijgt veel vragen over wat wel en niet is toegestaan. Er zijn een hoop creatieve geesten met goedbedoelde initiatieven. Helaas vallen deze ideeën vaak op dezelfde norm af: minerale stikstof is in de biologische landbouw niet toegestaan.

Wat is minerale stikstof?

Dit is stikstof waarin geen organische verbindingen meer zitten. Het kan afkomstig zijn van biologische mest. Een mooi voorbeeld is spuiwater/waswater uit luchtwassers.

Voorbeeld

Uit mest komt ammoniakdamp vrij. Deze is vrij van organische koolstofverbindingen. In luchtwasser wordt de ammoniak gebonden met een zuur of met micro-organismen. Zo ontstaat er een stikstofrijke vloeistof die in de reguliere landbouw als meststof gebruikt mag worden. In de biologische landbouw niet. Deze meststof valt namelijk onder de definitie van minerale stikstof. Minerale stikstof mag in de biologische landbouw niet gebruikt worden. Dit is vastgelegd in art. 12 lid 1.e. van Vo. 834/2007.

Twijfelt u of een meststof mag gebruiken? Neem dan contact op met Skal Biocontrole. Medewerkers van Team Landbouw helpen u graag verder. 
Publicatiedatum: