Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vlaanderen: onvoldoende bio-mest om aan eigen vraag te voldoen

De biologische landbouw in Vlaanderen zorgt niet voor voldoende mest om aan de eigen vraag te voldoen. Dit blijkt uit onderzoek van het Belgische Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO). De onderzoekers brachten de knelpunten en kansen op het vlak van bemesting voor de biologische sector in Vlaanderen in kaart. Er is daarbij gekeken naar de omvang en kwaliteit van het aanbod biologische mest en naar de beschikbaarheid, herkomst, verhandeling en het gebruik van de verschillende mesttypes op de biologische landbouwbedrijven.

De onderzoekers brachten dierlijke meststromen van alle biologische landbouwbedrijven in Vlaanderen in kaart. Daaruit bleek onder meer dat er een tekort is aan biologische mest om de mestbehoefte binnen de huidige bemestingsstrategie in te vullen. Een deel van dit tekort kan vermeden worden door de biologische kippenmest die nu wordt geƫxporteerd binnen Vlaanderen zelf aan te wenden. Daarnaast kan het tekort gedeeltelijk worden opgevangen door aanpassingen in het teelt- en bemestingsplan, met name door de extra inzet van vlinderbloemige groenbemesters.



Niet alleen bij de aanvoer, maar ook bij de meststrategie valt volgens de onderzoekers nog winst te behalen. Zo voert een aantal biologische rundvee- en geitenhouders nog een deel van de eigen biologische vaste mest af terwijl er gangbare zeugendrijfmest wordt aangevoerd, voornamelijk om die in te zetten op grasland. Door het beter benutten van de eigen mest zou deze aanvoer verminderd kunnen worden.

Zie voor meer informatie dit rapport (Optimale aanwending van biologische mest voor een gezond biologisch gewas).

Bron: ILVO via AgriHolland
Publicatiedatum: