"Bio-citroenen door hun hogere prijs het snelst geraakt"

Reputatie Italiaanse citroentelers geschaad

"2012 was een moeilijk citroenenjaar, vooral voor de Italiaanse markt. Biologische citroenen, die in slechte tijden vanwege hun iets hogere prijs het snelst geraakt worden, hadden het voornamelijk slecht", aldus Fabio Mochella, algemeen directuer van Campisi Italia. "Op de Italiaanse markt is een interne crisis, maar we merken dat het probleem groter is en zelfs stabiele markten zoals Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk raakt."


Fabio Moschella, voorzitter van het Consortium for the Safeguard of the PGI Lemon of Syracuse (Sicilië) en algemeen directeur van het biologische Campisi Italia.

Volgens Moschella zet productie uit Spanje de markt vaak onder druk, zowel op het gebied van volumes als dat van prijzen. Bovendien hebben problemen in de Italiaanse politiek ervoor gezorgd dat het imago van de nationale leveranciers is aangetast in integriteit en betrouwbaarheid. Moschella is vastbesloten de goede reputatie van Italië weer op te bouwen. 

Productieherstel

"Dit jaar is een goed productiejaar, zowel op het gebied van kwaliteit als kwantiteit. Alleen het formaat gedurende de eerste maanden heeft ons wat zorgen gebaard. In de laatste maanden van 2012 is er weinig regen gevallen in Syracuse, wat de ontwikkeling remt." 

De belangrijkste exportmarkten zijn zoals gewoonlijk Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Frankrijk. Ook vanuit het Oosten komen aanvragen. "Gelukkig blijven buitenlandse markten overeind en steunen ze ons."Toekomstverwachtingen 

"Geen enkele crisis kan eeuwig duren, dus we verwachten een herstel. De vraag naar citroenen is over het algemeen inelastisch, de consumptie is al sinds decennia stabiel. De afgelopen paar jaar was er een lichte daling in Europa. We verwachten dat dit in de nabije toekomst bijtrekt."

Moschella vertelde over één van de noviteiten op het gebied van verpakking: "We werken aan een elegante enkellaagse verpakking zoals die van perziken, kiwi's en appelen. Zo presenteren we de citroen als een kwaliteitsproduct in plaats van een basisingrediënt. De verpakking heeft zich in het buitenland al succesvol bewezen en ontwikkelt zich nu op de Italiaanse markt. Bovendien dragen de citroenen tegenwoordig stickers waar herkomst en kwaliteit op aangeduid worden."EU en het PGI-keurmerk

"We willen dat de Europese Unie kwaliteitsmerken erkent en ondersteunt in de volgende CAP (Common Agricultural Policy). Er zijn genoeg milieubewuste Europese consumenten die het zich kunnen veroorloven iets meer te besteden aan hun groenten en fruit." De PGI-erkenning wint volgens Moschella het vertrouwen van de consument, die bereid is meer te betalen voor kwaliteit. "We verhogen onze prijzen voor PGI-producten niet, omdat we hun bekendheid willen vergroten. Het keurmerk garandeert hogere veiligheid, omdat er protocollen, specificaties en certificatie bij komen kijken."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.