Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voedsel en landbouw: op zoek naar een duurzame voedselcultuur

Openingsdebat 'It's the food, stupid!' - 25 februari

Maandagavond 25 februari start de zesdelige debatreeks 'It's the food, stupid!' over de impact van voedselproductie op ecologie, energie, ontwikkeling en gezondheid. De openingsavond wordt gehouden in De Rode Hoed, Amsterdam.

Voedsel en landbouw: op zoek naar een duurzame voedselcultuur

We zijn al 10.000 jaar bezig om steeds meer natuurgrond in cultuur te brengen en de productie per hectare te verhogen met behulp van technologie in de vorm van kunstmest, bestrijdingsmiddelen en nu ook gentech. Hoe krijgen we een nieuw evenwicht tussen technologie en ecologie?

Sprekers

Peter Klosse (zie foto rechts), oprichter Academie voor Gastronomie, eigenaar hotel-restaurant de Echoput, lector gastronomie aan de Stenden Hogeschool van Leeuwarden en de Hotelschool van Maastricht en auteur van vele boeken over smaak, spreekt over de historische relatie tussen regio's, bodems en klimaten en ons voedsel en de veranderende invloeden op onze eetcultuur. Klosse: "Is voedsel uit een laboratorium niet net zoiets als een plofkip?"

Na hem spreekt John Liu, een Amerikaanse filmmaker en journalist die al 15 jaar met een missie bezig is om gedegradeerde gronden te vergroenen en biodiversiteit te herstellen. Hij kreeg in ons land bekendheid door vertoning van zijn film Green Gold in Tegenlicht. Liu: "In functionerende ecosystemen zie ik hoe generaties van leven zich transformeren tot volgende generaties. Dat stelt me gerust."

Gespreksleider op alle avonden is Felix Rottenberg. Sprekers op de debatavonden na Peter Klosse en John Liu zijn onder andere Gunter Pauli, auteur van de bestseller Blauwe Economie, en wetenschappers zoals de Braziliaanse agro-ecoloog prof. Irene Cardoso, milieukundige prof. Lucas Reijnders, André van der Zande, directeur RIVM, Jan Kluytmans, microbioloog en Jan Staman, directeur Rathenau Instituut. Verder spraakmakende agrariërs, praktijkdeskundigen en politici.



Thema's en locatie overige avonden:
  • Maandag 4 maart: Voedselproductie: energieverslinder of energieleverancier? (Rode Hoed)
  • Maandag 18 maart: De meerwaarde van Agro-ecologie (Wageningen, zaal C222 van het Forum, Droevendaalsesteeg 2)
  • Dinsdag 2 april: Landbouw en volksgezondheid: risico’s en kansen (Den Bosch, Hogere Agrarische School [HAS], Onderwijsboulevard 221)
  • Maandag 15 april: Biobased economy in ontwikkelingslanden (Rode Hoed)
  • Woensdag 24 april: Hoe verder met de veehouderij? Industrieel of grondgebonden? (Rode Hoed).

Aanvangstijden: 20:00 uur. Afsluiting debat 22:00 uur, napraten tot 22:30 uur.

Organisatie: Centrum voor Landbouw en Milieu en Ecominds i.s.m.de Rode Hoed.

Partners: Youth Food Movement, HAS Hogere Agrarische School Den Bosch, ILEIA Wageningen (Kenniscentrum duurzame landbouw) en Otherwise, Wageningen.

Mediapartners: de Volkskrant en foodlog.nl.

Kaarten à 12 euro aan de kassa, 7 euro met studentenkaart.
Passe-partouts voor de vier avonden in de Rode Hoed 38 euro en voor studenten 22 euro via www.rodehoed.nl.

Prijzen inclusief koffie bij aanvang en proeverij ter afsluiting.
De debatten in Wageningen (18 maart) en Den Bosch (2 april) zijn gratis toegankelijk.

Deze debatserie is mede mogelijk gemaakt door:
Ministerie van Economische Zaken, FrieslandCampina, Triodos Foundation, Dienst Ruimtelijke Ordening Amsterdam, Wereldnatuurfonds, NCDO en handelsbedrijf in biologische versproducten Eosta.

De nadere programmering is te vinden op www.clm.nl en www.rodehoed.nl en
Twitter #foodstupid.

Voor meer informatie: Wouter van der Weijden, [email protected] of Bert van Ruitenbeek, [email protected], of 06 20731016.
Publicatiedatum: