Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Familie Van de Voort blij met titel "Beste Belegen Kaas van Nederland"

Op 9 januari, tijdens de Horecava, in hartje Amsterdam, werd de beste belegen kaas van Nederland uitgeroepen, en dit blijkt de Remeker te zijn. Twee deskundige jury's, één met een duurzaamheid-bril en één met een smaak-bril, bekeken 17 uitzonderlijk lekkere kazen en oordeelde uiteindelijk unaniem: Remeker is de Beste Belegen Kaas van Nederland. Een boerenkaas, echt rauw melks. Biologisch bovendien, als voorwaarde, maar met allerlei plussen door nog meer weg te laten en helemaal te varen op moeder natuur. Dat geeft smaak. Dat blijkt maar weer. En duurzaamheid.



Irene van de Voort: "Als boer kom je niet dagelijks op de Horecava. Wij voelden ons als een koe in het water, maar troffen gelukkig onze kaas op het Puur-plein van de beurs. Daarna ging het snel, de jury proefde, vergaderde en proefde. Al snel beklom nummer 3, Klaverkaas, het podium. Nummer 2 was familie Verweij, en nummer 1 bleek toch echt de Remeker te zijn!"

Jan Dirk van de Voort "Familie Van de Voort en medewerkers zijn heel trots op deze titel en dankt iedereen, jury, klanten, koeien en bodemleven, dat de Remeker zo ver gekomen is."



De wedstrijd

NieuwVers – een initiatief van Urgenda en Foodlog – organiseerde de wedstrijd om de aandacht te vestigen op kazen die zich onderscheiden door hun smaak én duurzame productiewijze.

De smaakjury koos de Remeker Puur uit vijf kazen. De makers van deze kazen hadden zich allen al in de voorronde onderscheiden qua werkwijze, namelijk met de beste zorg voor mens, dier en milieu. Andere finalisten waren Aurora Gold Pikant van het bedrijf Aurora, de belegen boeren Gouda van de Elizabethhoeve, Klaverkaas van het bedrijf Klaverkaas en de Cholfitty kaas van de Ruurhoeve. Klaverkaas eindigde op de derde plaats en de Elizabethhoeve sleepte de tweede prijs van de smaakjury in de wacht.

Winnaars Jan Dirk en Irene van der Voort uit het Gelderse Lunteren houden 90 melkkoeien van het ras Jersey. Die lopen het grootste deel van het jaar buiten in de kruidenrijke weide. Mest is voor de boeren een belangrijke graadmeter voor kwaliteit: die moet volkomen verteerd zijn en licht prettig ruiken. Dat bereiken de Van de Voort's door geen krachtvoer in de vorm van brok te gebruiken, maar vers geplette gerst, haver en lupine uit de omgeving. De dieren worden niet geënt en het bedrijf slaagt er al 8 jaar in antibioticavrij te werken. De dikke melk van de Jersey koeien wordt verwerkt tot rauwmelkse Remeker kaas, zonder conserveringsmiddelen en kort gepekeld in ongeraffineerd zeezout.

De Remeker kazen van De Groote Voort zijn rechtstreeks verkrijgbaar, via een speciaalzaak in de buurt of via Bourgondisch Lifestyle, l'Amuse, van Tricht en de Lindenhoff.

Voor meer informatie: www.remeker.nl
Publicatiedatum: