Duurzamer consumeren met nieuwe media

Smart Food Awareness, zo heet het project waarbij consumenten via nieuwe media extra informatie krijgen over de milieueffecten van voedselproductie. De verwachting is dat ze hierdoor meer duurzame producten kopen. Tijdens het project, dat loopt van 2012 tot 2015, worden verschillende experimenten uitgevoerd.

De productie van voedingsmiddelen kan negatieve milieueffecten veroorzaken. Dit veroorzaakt kosten die niet tot uitdrukking in de winkelprijzen, en daardoor verborgen blijven voor consumenten. In het project Smart Food Awareness krijgen consumenten via moderne media informatie over de werkelijke milieukosten van hun voedsel. De verwachting is dat ze hierdoor meer duurzame producten kopen. Zo kan de impact van de voedselproductie en -verwerking op het milieu worden verkleind.

QR-code en App

Tot nu toe worden keurmerken, logo's en hogere prijzen gebruikt om duurzame producten te onderscheiden. Hierdoor neemt de consumptie daarvan wel toe, maar de transitie gaat langzaam. Nieuwe informatiekanalen zoals social media, QR-codes en Apps bieden de mogelijkheid deze transitie te versnellen. In Smart Food Awareness wordt onderzocht hoe informatiebron, inhoud, presentatie en media het gewenste gedrag van de doelgroep bevorderen.

Informational Governance

Smart Food Awareness loopt van 2012 tot 2015 en bestaat uit een literatuurstudie en verschillende experimenten. Het project is onderdeel van het Investeringsprogramma 'Informational Governance' en het kennisbasisonderzoek Transitie & Innovatie (KB VI). KB VI richt zich op het ontwikkelen van kennis over de stuurbaarheid van transitie- en innovatieprocessen, nieuwe methodieken en strategie├źn voor innovatie en valorisatie, en condities voor duurzame handelspraktijken van ondernemers en burgers/consumenten.

Voor meer informatie: dr. CPA (Coen) van Wagenberg

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven