Systematisch waarnemen leidt tot robuustere en sterkere leghennen

Gezonder pluimvee dankzij verscherpte aandacht

Scherp observeren hoe de opfokhennen ervoor staan, leidt tot robuustere en dus sterkere leghennen. Bovendien kan de uitval onder leghennen beperkt worden als legpluimveehouders meer oog hebben voor het gedrag van hun hennen. Dat blijkt uit twee publicaties over de opfok van kuikens (van het Louis Bolk Instituut) en het terugdringen van uitval bij leghennen (van Wageningen UR en het Louis Bolk Instituut). Uitval is een belangrijke kostenpost, zowel in de gangbare als de biologische sector. Pluimveehouders zijn dus gebaat bij advies om uitval zo veel mogelijk te beperken.

Dichter bij dieren staan

Door niet alleen op technische parameters zoals voeropname en kwaliteit van de mest te letten, kan de pluimveehouder aan meer 'knoppen draaien'. "Zodra een pluimveehouder letterlijk dichter bij z'n dieren staat, kan hij veel informatie halen uit hun geluid, geur, vitaliteit, gedrag en activiteit. Daardoor kan hij eerder maatregelen treffen en bijvoorbeeld sneller ingrijpen bij ziekte of verenpikkerij", legt Jan-Paul Wagenaar uit, onderzoeker diergezondheid en dierenwelzijn bij het Louis Bolk Instituut.

Praktische tips en adviezen voor pluimveehouders

De publicaties zijn tot stand gekomen dankzij interviews met opfokkers, pluimveedierenartsen en pluimveehouders en literatuuronderzoek. Veel praktische tips en adviezen zijn direct toepasbaar. De publicatie "Maatregelen ten behoeve van een betere groei van opfokhennen" is geschreven door Jan-Paul Wagenaar en Cynthia Verwer van het Louis Bolk Instituut. De publicatie 'Verlagen van uitval bij Leghennen' is een coproductie van het Louis Bolk Instituut met Wageningen Universiteit.

Stormachtige groei van biologische pluimveehouderij

De Nederlandse biologische pluimveehouderij heeft de afgelopen jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Al meer dan 7% van alle verkochte eieren zijn biologische eieren, en de export naar met name Duitsland is groot.

Download hier 'Maatregelen t.b.v. een betere groei van opfokhennen'.

En klik hier voor 'Verlagen van uitval bij leghennen'.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven