'Bijmengen' zorgt voor lagere meerprijs

"DenkTank: "Combineer logistiek biologische en reguliere producten"

Door duurzamere varianten van producten bij te mengen met gangbare varianten kan de verduurzaming van de voedselketen versneld worden. Dit is één van de voorstellen die de Nationale DenkTank 2012 op 10 december gepresenteerd heeft. Het DenkTank team, bestaande uit 21 talentvolle academici, heeft gedurende vier maanden gezocht naar duurzame oplossingen in de voedselketen, van boer tot voedselindustrie tot consument, en van afvalstroom tot nieuwe grondstof.

Bijmengprincipe

Het 'Bijmengprincipe' is een nieuw verdienmodel in de voedselketen en zorgt ervoor dat het reguliere aanbod kan verduurzamen.

Een voorbeeld rond de tegenstelling tussen de milieu-efficiënte reguliere en diervriendelijker biologische kip maakt dit duidelijk. De biologische kip is momenteel zo'n vier keer duurder dan de reguliere kip. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door het in stand houden van een aparte logistieke keten.Door duurzamere kip, die beter is voor mens, dier en milieu, als het ware in de reguliere keten 'bij te mengen' wordt duurzamere kip tegen een lagere meerprijs voor de consument wel bereikbaar. Kosten worden gespreid over alle producten in het schap en boeren kunnen zo duurzaamheid geleidelijker invoeren zonder grote investeringsdrempel of afzetrisico.

Eerste berekeningen van de DenkTank laten zien dat op deze manier het vleesaanbod in supermarkten in 2020 volledig duurzaam kan zijn, met een prijsstijging die voor grote groepen consumenten acceptabel is. Het bijmengprincipe kan daarnaast ook toegepast worden op ander voedsel, zoals groenten, fruit of melk.

Klik hier voor meer informatie.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven