"Niet de bedoeling dat iets wat al duurzaam is, nog meer belast wordt"

Heffing op vlees zal waarschijnlijk niet gelden voor biologisch vlees

Consumenten die een beter dierenwelzijn willen in de veehouderij, moeten daar bij het kopen van hun vlees iets extra's voor betalen. Dat plan opperde staatssecretaris Co Verdaas (EZ) van natuur en landbouw zondag 2 december in het VARA Radio 1-programma Vroege Vogels. Hij wil onderzoeken of de supermarkten 'een paar cent' extra per ons vlees kunnen berekenen aan hun klanten, die dan zelf bij de kassa kunnen bepalen of ze dat geld voor extra dierenwelzijn over hebben.

Keuze aan consument

Met de opbrengst ervan wil Verdaas een fonds stichten waarmee veehouders kunnen worden gestimuleerd om in hun stallen maatregelen te nemen ter bevordering van het welzijn van hun vee. Volgens hem blijkt uit onderzoek dat 80% van de consumenten meer dierenwelzijn wil, en daar ook bereid is wat meer voor te betalen. "De keuze is aan de consument: heeft u een paar cent voor dierenwelzijn over of niet? Degenen die daar niet achter staan, kunnen dan aan de kassa kenbaar maken dat ze dat liever niet doen. Dan zijn we pas fair bezig", aldus de staatssecretaris in Vroege Vogels.

Verdaas wil binnenkort met de supermarkten om de tafel om zijn plan te bespreken. De voorgenomen heffing zou waarschijnlijk niet gelden voor biologisch vlees. "Het is niet de bedoeling dat iets wat al duurzaam is, nog meer belast wordt." Maar de precieze plannen moeten volgens Verdaas nog worden uitgewerkt.

Wakker Dier: liever vleestaks

Stichting Wakker Dier, die opkomt voor de dieren in de vee-industrie, vindt een regeling via supermarkten erg omslachtig. "De tijd van proefballonnetjes is voorbij, er moet echt een eind gemaakt worden aan de vee-industrie en dat doe je met echt beleid", zegt Sjoerd van de Wouw van Wakker Dier. De stichting vindt dat de verbetering van het dierenwelzijn in de veehouderij beter geregeld kan worden met een vleestaks, waarbij vlees in plaats van in het lage in het hoge belastingtarief zou moeten vallen.

Bron: Vroege Vogels

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven