Rob van den Berg bij de graanpletterij, achter hen één van de inmiddels wel bekende uitingen van De Halm.
Belangrijke aanjager voor die groei is volgens Rob dat De Halm waar het kan werkt met Nederlandse granen. "Logischerwijs komt de quinoa en de rijst bijvoorbeeld wel van over de grens, maar voor de haver, gerst, rogge, tarwe en spelt kunnen wij gewoon binnen Nederland terecht. Hiermee stimuleren we de Nederlandse bio-landbouw en beperken we tegelijkertijd onze foodmiles." Rob geeft aan dat De Halm hiermee ook inspeelt op de huidige trend dat veel consumenten een regionale afkomst nog belangrijker vinden dan een biologische productiewijze.
Dit apparaat reinigt het graan. Niet alle stof, stro, onkruidzaad en dergelijke is verdwenen met het voorreinigen. Om het graan helemaal zuiver te krijgen, is het nodig door middel van zuigen en zeven het graan te 'schonen'.
Het is voor De Halm over het algemeen geen probleem om in Nederland aan voldoende grondstoffen te komen. Zo zijn binnen onze landsgrenzen de gevolgen van schaarste amper te merken. "Het moet hier wel heel gek lopen wil de graanoogst volledig mislukken. Europa is op dat gebied vrij stabiel. De weersomstandigheden hebben natuurlijk wel effect op de graanteelt, maar dit zal nooit tot een complete misoogst leiden." Buiten Europa kampen graanleveranciers wel met tekorten. Zo is gierst momenteel een probleem in de VS. "Er is dit jaar vrijwel geen Amerikaanse gierst beschikbaar."
De graanpletterij wordt dankzij diverse regionale projecten van Nederlandse grondstoffen voorzien. Zo is er in Limburg bijvoorbeeld een speciaal speltproject opgezet. Dit is een initiatief van een groep boeren (waaronder twee biologische telers) die samen in een pellerij geïnvesteerd hebben en zelf de afzet van hun graan regelen." De Halm werkt ook samen met Brabants Landschap. Zij willen enkel biologisch telen en het gaat hierbij veelal om speciale graansoorten. "Ze kijken echt naar wat het landschap nodig heeft en gaan voor bijzondere variëteiten." Rob sluit niet uit dat ze in de toekomst ook zelf initiatieven gaan opzetten. "Mijn vader deed dat vroeger zelf ook, bijvoorbeeld met telers die graan gebruikten als tussengewas."
Deze wals plet de granen aan het eind van het proces (na het pellen en schonen).
Naast de vele ingrediënten van eigen bodem ziet Rob het zeer complete assortiment als een ander belangrijk pluspunt. "Je kunt gerust zeggen dat wij de ontbijtgranenspecialist zijn binnen de biologische branche. Ons merk is ook heel herkenbaar en springt er echt uit. Ik ben ook heel erg blij dat we de afgelopen jaren ons eigen merk zo succesvol hebben kunnen uitbouwen. Voorop staat dat we open, eerlijk en puur zijn en dat stralen we ook uit met onze verpakkingen."
Het verpakken gebeurt met een volledig automatische machine.
Gegroeid, maar klein gebleven
De Halm is in 1977 opgericht door Harrie van Grinsven. Onder leiding van Rob van den Berg en René van der Locht is De Halm verder geprofessionaliseerd. "Harrie heeft ons nog zo'n zeven jaar geholpen en komt nu nog heel vaak langs." Er zijn inmiddels vijftien mensen in dienst. "De Halm is aanzienlijk gegroeid, maar qua sfeer zijn we echt gewoon klein gebleven."Dit is 'IJzeren Mieke'. "Tot vorig jaar pakte Mieke de dozen in. Nadat zij helaas hier weg ging hebben we deze machine gekocht en van een toepasselijke naam voorzien."
Voor meer informatie:
Rob van den Berg
De Halm B.V.
De Morgenstond 15
5473 HE Heeswijk Dinther
0413 293090
[email protected]
www.dehalm.nl
www.mueslimonsters.nl