Bio-kroket beoordeeld in Haarlemse krokettenproef

Geloof het of niet, deze week is het de Nationale Krokettenweek, volgens krokettenmagnaat Royaan, bekend van onder andere Van Dobben en Kwekkeboom. Tijd om de Haarlemse kroketten onder de loep te nemen.

Voor Haarlems Dagblad vergelijkt Henk Vijn met een proefgezelschap de kalfskroketten van vier bedrijven in Haarlem: de kroket van de Febo aan het Rivièraplein, de biologische Eco Fields-kroket van Friethoes aan de Kruisweg, de zelfgemaakte kroket van Fonshof en de Van Dobben-kroket van Vriend in de Grote Houtstraat.

Henk Vijn groeide op in de banketbakkerij van zijn vader in de Anegang. Banketbakkerij Joh. Vijn was één van de eerste, zo niet de eerste zaak in Nederland met een krokettenautomatiek. Henk Vijn heeft zelf regelmatig de kroketten moeten maken. "Krokettenfabrieken waren er toen nog niet", vertelt de Haarlemmer.

Hij beoordeelt met Theo Jonckbloedt en Wim Kraakman de verschillende krokketten. De kroketten verschillen voor Henk ze bakt, in kleur en vorm. Als eerste komt de Febo-kroket uit het vet. De Febo-kroket heeft in het verleden al een aantal prijzen gewonnen. Henk Vijn zet er zijn tanden in. "Hij is krokant, heeft een mooie structuur en veel vlees. Deze krijgt een achtenhalf", oordeelt hij na een paar bedachtzame happen. Kraakman geniet: "Van mij krijgt hij een acht!" Theo Jonckbloedt is minder tevreden: er zat een hard stukje in haar kroket.

De iets duurdere Fonshof-kroket komt er minder goed vanaf. Fonshof maakt zijn kroketten volgens een eigen receptuur, en dat is te merken. "Een zes. De ragout is te vast en kan lekkerder", meent Henk. Wim is het met hem eens. "Die is wat aardappelachtig en het lijkt of er kruidnagel doorheen zit."

De biologische kroket van Eco Fields, te koop bij Friethoes, komt er met gemiddeld een zeven beter vanaf. "Lekker zacht van smaak, veel vlees en mooi uiterlijk", vindt Theo. "Maar 2,50 is wel erg veel." Henk is minder enthousiast: "Mild, lief en romig. Hij heeft een wat vrouwelijk karakter."

De Van Dobben-kroket van Vriend verovert met een acht een goede tweede plek op de krokettenranglijst. Henk is in zijn nopjes. "Een goede kroket", vindt hij. "Smeuïge ragout zoals het hoort." Ook Wim klaagt niet. "Waar voor je geld. Maar toch ga ik volgende keer voor de Febo."

Bron: IJmuider Courant

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven