Geloof het of niet, deze week is het de Nationale Krokettenweek, volgens krokettenmagnaat Royaan, bekend van onder andere Van Dobben en Kwekkeboom. Tijd om de Haarlemse kroketten onder de loep te nemen.
Voor Haarlems Dagblad vergelijkt Henk Vijn met een proefgezelschap de kalfskroketten van vier bedrijven in Haarlem: de kroket van de Febo aan het Rivièraplein, de biologische Eco Fields-kroket van Friethoes aan de Kruisweg, de zelfgemaakte kroket van Fonshof en de Van Dobben-kroket van Vriend in de Grote Houtstraat.
Henk Vijn groeide op in de banketbakkerij van zijn vader in de Anegang. Banketbakkerij Joh. Vijn was één van de eerste, zo niet de eerste zaak in Nederland met een krokettenautomatiek. Henk Vijn heeft zelf regelmatig de kroketten moeten maken. "Krokettenfabrieken waren er toen nog niet", vertelt de Haarlemmer.
Hij beoordeelt met Theo Jonckbloedt en Wim Kraakman de verschillende krokketten. De kroketten verschillen voor Henk ze bakt, in kleur en vorm. Als eerste komt de Febo-kroket uit het vet. De Febo-kroket heeft in het verleden al een aantal prijzen gewonnen. Henk Vijn zet er zijn tanden in. "Hij is krokant, heeft een mooie structuur en veel vlees. Deze krijgt een achtenhalf", oordeelt hij na een paar bedachtzame happen. Kraakman geniet: "Van mij krijgt hij een acht!" Theo Jonckbloedt is minder tevreden: er zat een hard stukje in haar kroket.
De iets duurdere Fonshof-kroket komt er minder goed vanaf. Fonshof maakt zijn kroketten volgens een eigen receptuur, en dat is te merken. "Een zes. De ragout is te vast en kan lekkerder", meent Henk. Wim is het met hem eens. "Die is wat aardappelachtig en het lijkt of er kruidnagel doorheen zit."
De biologische kroket van Eco Fields, te koop bij Friethoes, komt er met gemiddeld een zeven beter vanaf. "Lekker zacht van smaak, veel vlees en mooi uiterlijk", vindt Theo. "Maar 2,50 is wel erg veel." Henk is minder enthousiast: "Mild, lief en romig. Hij heeft een wat vrouwelijk karakter."
De Van Dobben-kroket van Vriend verovert met een acht een goede tweede plek op de krokettenranglijst. Henk is in zijn nopjes. "Een goede kroket", vindt hij. "Smeuïge ragout zoals het hoort." Ook Wim klaagt niet. "Waar voor je geld. Maar toch ga ik volgende keer voor de Febo."
Bron: IJmuider Courant

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- "De bio-sector is niet welkom onder alle deskundigen en organisaties die voor deze ronde tafel zijn uitgenodigd"
- Eosta overgenomen door Anders Invest
- "High oleïc pinda's bevatten meer goede vetten dan andere pinda's"
- In huisstof op boerderijen zitten grote aantallen bestrijdingsmiddelen, blijkt uit nieuw onderzoek
- Lidl zet in op biologische huismerken
Top 5 - afgelopen maand
- HAK zet in op 100% biologische productie
- Fotoreportage Biobeurs: wennen in Den Bosch
- "Regeneratieve landbouw is keiharde greenwashing door multinationals"
- "De bio-sector is niet welkom onder alle deskundigen en organisaties die voor deze ronde tafel zijn uitgenodigd"
- Verdienmodellen en de wereld op z'n kop
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-02-01 Nieuwe financieringsronde Beter Boeren
- 2023-01-30 Ketenkennisdialoog 'De smaken van duurzamer varkensvlees': 1 februari
- 2023-01-18 Biologisch tot op het bot: bouillons met een duurzaam verhaal
- 2023-01-17 Henk en Klaas willen je graag iets vertellen
- 2023-01-16 Duitsland: Bioland blij met etiketteringswet voor veehouderij
- 2023-01-13 De Groene Weg formaliseert keten van Nederlands biologisch lamsvlees
- 2023-01-12 Steun de Voedselbank door te kiezen voor biologisch vlees
- 2023-01-12 Het water staat de biologische veehouders in België aan de lippen
- 2023-01-04 "Biologisch boeren is transparant en maatschappelijk gewenst"
- 2022-12-23 Een kijkje in de (voer)keuken van BioBrüder Heimann
- 2022-12-22 Belgische veehouders vragen om crisissteun
- 2022-12-22 "Wij waren altijd al van het extensieve boeren"
- 2022-12-20 Brandt & Levie gaat strijd aan met eenheidsworst
- 2022-12-19 Onderzoek geeft overzicht opties ammoniakreductie in stallen voor biologische varkens
- 2022-12-16 "Marktaandeel Eko Holland Vee en Vlees groeit snel"
- 2022-12-13 Bio-boeren onder druk door afnemende vraag in Nederland en Duitsland
- 2022-12-12 "Dat verenigingsgevoel is een groot goed"
- 2022-12-07 Opties voor ammoniakreductie in stallen voor biologische varkens
- 2022-12-06 Fermentatieproef: betere voederconversie en groei vooral bij de lichtste biggen
- 2022-12-06 Veel Duitse consumenten besparen op aankopen van vlees