Nieuw-Zeeland: GGO-discussie gaande rondom (bio-)zuivelproducent Fonterra

Aandeelhouders van de Nieuw-Zeelandse zuivelproducent Fonterra worden bedreigd doordat er steeds meer genetisch gemodificeerde ingrediënten verwerkt worden in aanvullende diervoeders voor melkvee. "Op dit moment is alleen biologische melk dat geleverd wordt aan Fonterra gegarandeerd vrij van blootstelling aan genetisch gemodificeerde supplementen", zegt Glenn Mead, voorzitter van de 'Organic Dairy and Pastoral Group'.

Fonterra beweert alleen te werken met koeien die het hele jaar door gevoed worden met 'weelderige groen gras'. Dit levert volgens Fonterra melk van hoge kwaliteit op, dat naar meer dan 100 landen over de hele wereld geëxporteerd wordt. De ontdekking dat er steeds meer genetisch gemodificeerde producten in diervoeders zitten, zorgt ervoor dat de bewering van Fonterra binnen de voedselketen in twijfel getrokken wordt.Fonterra is niet bezorgd over koeien die gevoed worden met GGO-gebaseerde supplementen. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat dit geen invloed heeft op de status van de melk en dat er geen wijziging van de etiketteringsvoorschriften in Nieuw-Zeeland, Australië en de Europese Unie nodig is.

"Deze houding is zeer teleurstellend, omdat Fonterra hiermee niet rekening houdt met de consument. Wereldwijd zijn veel consumenten bezorgd over genetische modificering. Aandeelhouders zullen verlies gaan leiden wanneer de consumenten hun vertrouwen opzeggen. En landbouwers die geen inkomensverzekeringen hebben lopen nog het meeste risico", zegt Debbie Swanwick, woordvoerder van 'Soil&Health-Organic NZ'.

"Het is belangrijk dat alle aandeelhouders worden beschermd tegen risico's voor hun levensonderhoud en wij vragen Fonterra dan ook om een onmiddellijk verbod op al het dierlijk voedsel dat GGO bevat binnen hun melkproductieketen. We vragen de overheid ook om een etiketteringsbeleid uit te werken."

Bron: Scoop News

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven