Verkiezing Duurzaamste Hovenier/groenvoorziener weer van start

Innogreen VOF en TPK media werken samen bij de verkiezing van duurzaamste groenbedrijf van Nederland. De verkiezing gaat alweer voor de derde keer plaatsvinden. Na John Koomen Tuinen in 2010 won de Van der Tol Groep deze prestigieuze prijs in 2011. Welke duurzame groenvoorziener gaat deze keer met de bokaal van 2012 aan de haal? Met ingang van heden is de inschrijving weer gestart.

Nieuw: de verkiezing van de duurzaamste tuin van het jaar

Deze competitie is erop gericht de tuin aan te wijzen die in 2012 heeft geschitterd als voorbeeld van duurzame tuinaanleg. Welke duurzame uitgangspunten, denkbeelden, werkwijzen, elementen, materialen, oplossingen en innovaties zijn in die tuin op een onderscheidende en voorbeeldige manier verwerkt? Het gaat in deze competitie om particuliere tuinen – in alle maten – alsook om kantoortuinen, binnentuinen, daktuinen, moestuinen. Nadrukkelijk gaat het níet om groot-groenprojecten, parken, stedebouwkundige groenwerken of agrarische projecten.


Winnaar van 2012 Van der Tol op de voorgrond en daarachter van links naar rechts alle eervolle vermeldingen: Hovenier en kwekerij De Triemen, Willemstein hoveniers, Aardoom hoveniers en hoveniersbedrijf Pouwelse.

De tuinen worden bezien vanuit duurzaamheidsoogpunt. Accent ligt op de keuze voor de toegepaste materialen. Ook wordt gekeken naar de manier waarop in de tuin is omgegaan met waterbeheer, voeding, gewasbeschermings- en bestrijdingsmiddelen, bodem, recycling, energiegebruik, diervriendelijkheid, biodiversiteit, geluidsoverlast. Ook speelt de vraag mee mee of de tuin een bijdrage levert aan de verdere ontwikkeling van duurzame tuinaanleg.

Winnaar van de allereerste verkiezing, John Koomen Tuinen, vertelt in het kort zijn ervaringen: "Ongelofelijk dat deze prijs zoveel effect en aanzien heeft, dit had ik niet verwacht. Door het winnen van de prijs ben ik veelvuldig geïnterviewd voor bladen, zijn we in vele artikelen geweest, worden we gevraagd voor allerlei Duurzaamheids netwerken, worden we gezien als deskundigen op dit gebied en last but not least, het levert ook nog nieuw werk op. Er gaan deuren open die voorheen voor ons dicht bleven. Kortom: Het winnen van de prijs van Duurzaamste Hovenier maakt veel meer los dan je van te voren durft te denken."

Het milieu wordt steeds belangrijker en als groenmensen zijn we bijna altijd in de directe leefomgeving van mensen en dieren actief. Het doet er dan ook zeker toe hoe we deze leefomgeving inrichten en met wat voor materialen. Meedoen aan deze verkiezing is een goede zaak. Deelnemers ontvangen een uitgebreide vragenlijst die ingevuld dient te worden. Er worden vragen gesteld over het gebruik en hergebruik van materialen tot aan hoe gaan we om met personeel, papiergebruik enz. Elk groenbedrijf kan zich inschrijven. Vraag een inschrijfformulier aan door een E-mail te sturen naar info@innogreen.nl of redactie@tpkmedia.nl download deze vanaf onze website (www.innogreen.nl).

Uit de ingestuurde lijsten zal een selectie gemaakt worden. Een aantal bedrijven zal door de jury bezocht gaan worden om een nog beter inzicht in het bedrijf te krijgen. In de jury zitten onder andere Jurgen Smit, Aart Veerman, Nico Wissink, Jos Schoorl, Ruud Aanhane, Karel Verdonschot en Ruud Snijders. De uitslag zal bekend gemaakt worden in het voorjaar 2013. De prijs zal bestaan uit een bijzondere duurzame bokaal, natuurlijk eeuwige roem en een dinerbon voor restaurant de kas, een restaurant dat werkt met biologische producten.

Deelnemers kunnen aanmelden tot 15 december 2012.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven