Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mechanisch dunnen optie voor Conference peren

Door mechanisch dunnen kunnen (biologische) fruittelers de vruchtmaat van Conference peren verbeteren en té volle bomen voorkomen. Dit kost wel een kwart van de opbrengst per boom, maar geeft een betere vruchtkwaliteit. Het beste tijdstip voor mechanisch dunnen is het groene knopstadium. Dit blijkt na twee jaar onderzoek door het Louis Bolk Instituut in samenwerking met Praktijkonderzoek Plant en Omgeving in Randwijk.

In de biologische fruitteelt zijn de opbrengsten wisselend. In jaren met veel vruchten aan de bomen steekt de kritische teler veel tijd (en geld) in het dunnen van de vruchten met de hand (handdunnen) om een opbrengst van voldoende kwaliteit te krijgen. Voor de gangbare sector zijn er middelen die deze inzet kunnen verminderen. De biologische teler kan echter alleen kalkzwavel tijdens de bloei toepassen, een middel dat veel telers liever niet gebruiken, of met de hand dunnen.

Appel heeft meer last van beurtjaren. Daarom was veel onderzoek gericht op dunnen van appel. Conference, het belangrijkste perenras dat er in Nederland geteeld wordt, heeft in geringe mate last van beurtjaren. Voor Conference ligt het belang van dunnen meer in het leveren van voldoende kwaliteit in datzelfde jaar. Dit dunnen moet dan wel vrij vroeg gebeuren.

Bij appel is het van belang dat er niet te veel vruchten per cluster hangen. Bij peren speelt dit door de vorm minder; peren kunnen gerust in clusters van zes vruchten bij elkaar hangen.

In navolging van onderzoek bij appel (ras Elstar) is er onderzoek gedaan naar de optimale mechanische dunmethode bij peer. Bij de dunproeven bij peer is gebruikgemaakt van een mechanische dunmachine van het type Darwin, waarbij roterende snoeren een deel van de knoppen/bloei van de bomen slaan. Deze machine bleek in appelproeven betrouwbaar en is inmiddels aangeschaft door een aantal Nederlandse fruittelers.
 
Dunnen met een Darwin dunmachine blijkt ook bij Conference peren bruikbaar om de vruchtmaat te verbeteren en om een te volle dracht te voorkomen. Het beste tijdstip is het groene knopstadium bij peer. Dunnen in het ballonstadium zoals bij appel is ook mogelijk, maar leidt bij een groene bloei tot beschadiging van blad en het kaalplukken van gesteltakken. Het beste is vroeg in het groene knopstadium te dunnen, als de knoppen gezwollen zijn en los zitten, maar nog niet te ver uitgelopen zijn zodat ze in een keer geraakt worden.

Aangeraden wordt om met relatief hoge snelheid (8 kilometer per uur indien haalbaar) zo dicht mogelijk langs de bomen te rijden, met een niet al te hoog toerental van de dunmachine (bijvoorbeeld 240 toeren per minuut). Rijdt vlak lang de boom rijden, voor gelijkmatig effect. Test even een stukje en tel de knoppen voor en na de machine bij enkele bomen. Let ook op welk aandeel van de zittende knoppen beschadigd zijn: een gedeelte hiervan zet namelijk niet.

De effecten zijn uiteindelijk duidelijk zichtbaar in vruchtmaat, maar kosten wel een 25% van de opbrengst in kilogram per boom. Het effect van mechanisch dunnen op bloeicijfers een jaar later zijn erg klein, en niet vergelijkbaar van dat bij beurtjarige appelrassen.

Voor meer informatie: Bart Timmermans, Louis Bolk Instituut

Klik hier voor het eindrapport.

Bron: bioKennis
Publicatiedatum: