Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Bert van Ruitenbeek: "Dit is een beweging om trots op te zijn"

Fotoreportage jubileumcongres 'levende landbouwcultuur' van BD-Vereniging

Tholen - De BD-Vereniging in Nederland bestaat 75 jaar. Dit mag niet onopgemerkt voorbij gaan, daarom werd het jubileum gisteren (8 november 2012) gevierd met het congres 'levende landbouwcultuur' in de Rode Hoed in Amsterdam. De ongeveer 280 deelnemers kregen een gevarieerd programma voorgeschoteld: presentaties, workshops, een debat en een feestelijke boekpresentatie van 'De aarde zal weer vruchtbaar zijn - Verhalen van landbouwpioniers'. Na afloop genoot men van een door Eric van Veluwen bereid feestmaal.

Bekijk hier de fotoreportage van het jubileumcongres.

Centrale vraag tijdens het congres was de relevantie van biologisch-dynamische landbouw op dit moment. "Hoe kunnen we de aanjager van vernieuwing blijven zijn?", vroeg Bert van Ruitenbeek (directeur stichting Demeter) in het openingswoord. "Dit is een beweging om trots op te zijn. De centrale vraag is wat de relevantie van BD op dit moment is."



Eosta-directeur Volkert Engelsman was de eerste spreker, die onder meer in ging op de actuele discussie of bio-landbouw de wereld kan voeden. BD-landbouw is voor hem de landbouwvorm waar de landbouw überhaupt begint. Hij is er ook van overtuigd dat de consumenten steeds eigenzinniger worden en begaan zijn met het lot van de samenleving. Daarin liggen volgens Volkert ook meteen kansen voor de BD-producten: "Consumenten kunnen invloed uitoefenen met hun koopkracht."

Eric Goewie, Emeritus professor Ecologische landbouw aan Wageningen Universiteit gaf vervolgens een duidelijk inzicht in de verschillen tussen de BD- en gangbare werkwijze. "Belangrijk is dat in de BD-werkwijze alle elementen met elkaar verbonden zijn. Alle sturingssystemen houden rekening met de andere onderdelen van het systeem."

Bekijk hier de fotoreportage van het jubileumcongres.

De derde spreker Machteld Huber, arts en senior onderzoeker van Louis Bolk Instituut, gaf aan wat in haar ogen de meerwaarde van biologisch-dynamisch is. Ze ging onder meer in op de vraag of BD-producten lekkerder zijn en besprak diverse onderzoeken waarin gekeken is naar de gezondheidseffecten van BD-voeding.

Na de pauze werden diverse workshops gehouden over ketensamenwerking en kwaliteitsontwikkeling. Ook dit leverde opvallend veel gespreksstof op tussen de deelnemers.



Het daaropvolgende debat met BD-telers Michiel Vos en Krispijn van den Dries, Merle Koomans van Odin/Estafette en Erik Does van Udea/EkoPlaza. Hieruit kon onder mee geconcludeerd worden dat investeren in meer zichtbaarheid van de BD-producenten een positief effect zal hebben op de afzet van de producten.

Op het debat volgde de boekpresentatie van 'De aarde zal weer vruchtbaar zijn - Verhalen van landbouwpioniers'. En voorafgaand aan het diner werd nog afscheid genomen van Jan Diek van Mansvelt, onder andere oud-directeur van Warmonderhof en de BD-Vereniging.

Bekijk hier de fotoreportage van het jubileumcongres.

Klik hier voor de foto's die Dick Boschloo in opdracht van de organisatoren gemaakt heeft.