Biologische melk schuimt niet altijd goed. Maar het blijft onduidelijk waarom het de ene keer wel lukt om een goede cappuccino te maken met biologische melk en de andere keer niet.
Schuim maken is niet het probleem, maar het zakt soms al snel weer in. Onderzoekers van Wageningen University en Wageningen UR Food & Biobased Research zochten naar de mogelijke oorzaken van de af en toe slechte schuimstabiliteit van biologische melk. Ze verwachtten dat het gehalte aan vrije vetzuren een rol speelt bij de schuimstabiliteit, maar dat kon niet worden hardgemaakt tijdens de experimenten. Mede omdat er in de onderzoeksperiode slechts drie gevallen gevonden zijn die slecht opschuimden en echt ver afweken van het gemiddelde.
Correlaties met eiwitgehalte en oppervlaktespanning werden evenmin gevonden. Wel werd een verband aangetoond tussen de schuimbaarheid en de grootte van de vetbolletjes, met name in halfvolle melk. Maar dit verband was te zwak om de verschillen tussen merken te verklaren.
Ook het vetgehalte bleek geen duidelijke invloed te hebben op de schuimbaarheid; volle, halfvolle en magere melk schuimen allemaal even goed en zijn ongeveer even stabiel.
Klik hier voor het rapport 'Foaming behaviour of organic and regular milk'.
Neem voor meer informatie contact op met dr. MBJ Meinders.
Abonneren
Vacatures
- (Jr.) Specialist Duurzaamheid
- Sales Manager / Trader
- In- Verkoper Tuinplanten
- Aardbei-veredelaar
- Inkoper / Verkoper BIO groente en fruit
- New business manager
- Internationale Senior Retail Account Manager
- Mango trader
- Commercieel medewerker binnendienst
- Vestigingsmanager / Arbeidsmanager
Oorzaak soms slecht schuimende biologische melk nog niet duidelijk
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-19 Berichten over toename 'megastallen' vergelijking appels met peren
- 2023-09-15 Wales riskeert honderden duurzame bedrijven door schrappen steun voor biologische landbouw
- 2023-09-11 Melkveehouderij komt met visie voor de toekomst
- 2023-09-11 "Onze boerderij is een historische voedselplek met focus op de toekomst"
- 2023-09-08 Biologisch melkveebedrijf Van Schriek opent nieuwe potstal met succesvolle open dag
- 2023-09-08 Blije Koe zuivel start succesvolle crowdfunding om transitie naar ethische melkveehouderij door te zetten
- 2023-09-07 Aldi meldt eerste positieve resultaten van project Kruidenrijk Grasland
- 2023-09-06 Melkprijs Eko-Holland blijft ook in september gelijk
- 2023-09-05 Sector wil naar kunstmestvrije melkveehouderij
- 2023-09-04 Melkprijzen Eko-Holland blijven gelijk voor september 2023
- 2023-09-04 Zelfs in geschikt grasland groeien te weinig kievitskuikens op
- 2023-09-01 Primeur: lokaal geproduceerde biologische kaas gelanceerd in Indonesië
- 2023-08-31 Nieuwste roodflora kaas: Antonius Abt
- 2023-08-31 Arla Foods-melkprijs blijft ook in september 2023 ongewijzigd
- 2023-08-30 OpdeHim na koerswijziging verder met slechts 15 koeien
- 2023-08-28 Ook Friese geitenhouder merkt dat biologisch boeren niet voor iedere boer rendabel is
- 2023-08-28 FrieslandCampina-garantieprijs biologische boerderijmelk daalt met 1,25 euro
- 2023-08-25 Petjes en shirts voor Organic Valley-fans
- 2023-08-24 Opnieuw 300 hectare biodiverse kruidenrijke graslanden erbij dankzij donateurs
- 2023-08-23 Zomermeststoffen helpen gras-klaver de zomer door