Een team van elf master-studenten van de Rijksuniversiteit Groningen is maandag in Boston wereldkampioen geworden in de internationale iGEM-competitie. Een geweldige overwinning, want het team won met glans vrijwel alle prijzen die te winnen zijn in deze jaarlijkse wedstrijd.
De wedstrijd, de World Championship in Synthetic Biology, heeft als doel heeft om een bacterie met biotechnologie om te bouwen voor een praktisch doel. De competitie wordt gestreden in voorronden per continent en een finale aan het M.I.T in Boson. Vorige maand werd het Groningse team al Europees kampioen.
Aan de eindstrijd deden 65 teams mee van topuniversiteiten waaronder M.I.T., Harvard, Yale, Cambridge, UCL, Stanford, Munich, Paris, Peking, Shanghai en Tokyo. Behalve de hoofdprijs kreeg het Groningse team ook extra prijzen voor de beste presentatie, beste poster en beste Food&Energy Application.
Het iGEM-team in Boston
Team Groningen bedacht een biologisch detectiesysteem om de versheid van vlees te controleren. Ze ontwierpen en ‘bouwden’ daarvoor een bacterie die verkleurt als het vlees gaat bederven. Het complete systeem bestaat uit een sticker die je thuis op vlees kunt plakken om na te gaan of het nog goed is. De verkleurende bacteriën zit veilig verpakt in een speciaal folie, die vluchtige stoffen uit vlees wel doorlaat, maar volledig dicht is voor vloeistoffen en bacteriën. Het systeem is zeer gevoelig en reageert al voordat een mens ook maar iets kan ruiken.
De studenten hebben lang en intensief aan het project gewerkt. Ze startten april en wisten pas eind september zeker dat het systeem echt werkt. Ze hopen dat de versheidsverklikker in de toekomst echt gebruik zal worden en er dan voor zal zorgen dat de consument minder voedingswaar weggooit.
Abonneren
Vacatures
- Coördinator backoffice
- Accountmanager industrie (internationaal)
- Assistent-Bedrijfsleider met doorgroei tot Operationeel manager
- Junior productspecialist biologische kruiden
- Avonturier / Zelfstandig recruiter
- Accountmanager
- Senior AGF Pricing Specialist
- Sales Support
- Quality Assurance Manager
- Senior / junior inkoper bloemen
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
- Fotoreportage BioXpo - Veel nieuwe producten bij de Nederlandse exposanten
- Machandel nu volledig in Britse handen
- Druiventuin in de verkoop, maar telers stoppen (nog) niet
Top 5 - afgelopen maand
Gronings iGEM-team wereldkampioen met 'versheidverklikker'
Sticker detecteert de versheid van vlees
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-16 Eerste Belgische varkens geleverd aan De Groene Weg
- 2022-05-11 Tweede Kamer stemt tegen motie over vleestaks
- 2022-04-29 Zo worden stierkalfjes grootgebracht
- 2022-04-19 De Groene Weg in de prijzen met commercial
- 2022-03-31 Kiest u voor gefermenteerd voer voor uw varkens?
- 2022-03-23 "We kunnen het schaarse graan beter aan mensen geven dan aan dieren in de bio-industrie"
- 2022-03-18 Bio-varkenshouders koude vriescel van -40 graden in
- 2022-03-18 BioForum wil nood aan microslachthuizen in kaart brengen
- 2022-03-17 Boeren met Jersey koeien, kalfjes en stierkalveren wisselen ervaringen uit
- 2022-03-09 Biologische varkens in het Jeugdjournaal
- 2022-03-08 Eco Fields wordt Farm Fields
- 2022-03-04 Van 900 naar 1300 biologische vleesvarkens met nieuwe stal
- 2022-02-25 Vlaanderen: Welke impact heeft het PAS-akkoord op de biosector?
- 2022-02-23 TAPP Coalitie blij met steun Rabobank voor eerlijke vleesprijs
- 2022-02-07 "Het eerste volledige jaar dat we biologisch zijn"
- 2022-02-03 "Prijs van vlees zou vanwege milieu-impact 20 tot 60% hoger moeten zijn"
- 2022-01-28 "We willen geen vlees weggooien, daar heeft het dier niet voor geleefd"
- 2022-01-21 Oostenrijk: Veel vraag naar biologisch varkensvlees
- 2022-01-19 Hybride verdienmodellen belangrijkste kans voor 'waardeloos' mannenvlees
- 2022-01-17 "Als vlees 40% duurder wordt, gaan we er 50% minder van eten"