Aantal boerderijen in Finland fors gedaald

Uit onderzoek blijkt dat sinds de jaren 90 van de vorige eeuw het aantal boerderijen in Finland met de helft is afgenomen. Kleine boeren proberen het nog steeds, met name in Oost-Finland, maar ook zij gooien in toenemende mate het bijltje er bij neer.

In de regio Zuid-Savo zal het aantal boerderijen naar verwachting met een kwart zijn afgenomen in 2020. Met name varkensboerderijen verdwijnen en naar verwachting zal hun aantal aan het eind van dit decennium met 40% zijn afgenomen.

Volgens Hannu Korhonen van het Centrum voor Economische Ontwikkeling, Transport en Milieu in Mikkeli, is de landbouw niet langer winstgevend genoeg om het inkomen te verschaffen dat mensen vandaag de dag willen. "Dit is met name het geval door de scherpe stijging in kosten en de investeringen die noodzakelijk zijn om een boerderij in bedrijf te houden."

Met name de grotere boerderijen overleven. Uit officiële statistieken blijkt dat een boerderij minimaal 30 koeien of 50 hectare aan landbouwgrond nodig heeft om te kunnen voortbestaan. In Zuid-Savo zijn voornamelijk de zuivelboerderijen winstgevend, maar het is bepaald geen vetpot.

Slechts een klein aantal boerderijen gaat over naar de volgende generatie in de familie. Op dit moment kan speciale staatssteun worden verkregen als een boerderij wordt overgedaan als de eigenaar 56 jaar of ouder is. Vanaf 2014 wordt deze leeftijd verhoogd naar 59 jaar, waardoor dit ook verder wordt bemoeilijkt.

Bron: Finlandsite.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven