Gemiddeld 356 bio-producten in de schappen

Plus wint EKO-tellingen van Milieudefensie

Supermarktketen Plus komt het best uit de bus in de vijftiende editie van de EKO-tellingen van Milieudefensie, waarin het aanbod van biologische producten in Nederlandse supermarkten wordt geteld. Met gemiddeld 356 biologische producten in de schappen is de Plus de best scorende supermarktketen, dit zijn ruim 100 producten meer dan in 2011 toen de teller op gemiddeld 240 EKO-producten bleef staan. Ook op het gebied van fairtrade presteert de Plus als beste keten, met een gemiddelde van 102 fairtrade producten in de schappen.

Vijftien jaar EKO-tellingen

In de vijftien jaar EKO-tellingen zien we dat het aanbod van biologische producten blijft groeien. Dit jaar ligt het gemiddelde aantal producten dat aangeboden wordt op 141 producten, dat is een groei van 22 procent ten opzichte van vorig jaar. Het aanbod is overigens ook in de jaren van de economische crisis sterk gestegen. Het gemiddelde aantal producten steeg de laatste vier jaar van 78 (2009) naar 114 producten dit jaar. In 1998 bij de eerste telling bleef de teller op 6 producten staan. In dat jaar werd wel alleen groente en fruit geteld.

Vanaf 2006 wordt ook het fairtrade aanbod geteld. Dit jaar werden er gemiddeld 35 fairtrade producten gevonden in de supermarktschappen. Vorig jaar waren dat er nog 28. "Het is goed om te zien dat de groei van het gemiddelde aantal EKO én fairtrade producten doorzet, ook in economisch moeilijkere tijden", stelt Klaas Breunissen, campagneleider duurzaam voedsel bij Milieudefensie. "Er is een beweging gaande die zich niet makkelijk laat stuiten."


Winnaars EKO- en Fair Trade-Award

Milieudefensie zet naast de best scorende supermarktketen, altijd de filiaalhouders met het grootste aanbod in fairtrade en EKO-producten in het zonnetje met het uitreiken van de EKO- en de Fair Trade-Award. Beide prijzen vallen dit jaar in Groningen, waar de Jumbo aan de Boumaboulevard de EKO-award wint met 1280 producten met een EKO-keurmerk. De Jumbo aan de Beren wint met 297 fairtrade producten de Fair Trade-Award. Breunissen: "Filiaalhouders die inzetten op een verantwoord aanbod geven het goede voorbeeld en maken het verschil."

Meer dan 200 vrijwilligers hebben in tussen 23 augustus en 30 september in totaal 532 filialen van 26 verschillende supermarktketens geteld. De getelde supermarkten zijn willekeurig gekozen. In totaal is 13% van de supermarktfilialen geteld in het onderzoek.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven