Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Bio-pioniers gaven aanzet tot verduurzaming gangbare landbouw"

Hein Linker: al 25 jaar met Groninger Biologische Groentehandel op de markt

Zo af en toe steekt het verhaal de kop op: biologisch eten is niet duurzaam omdat er zoveel grond voor nodig is dat je er de wereldbevolking niet mee kunt voeden. Kom met die theorie niet aan bij Hein Linker (56) die al 25 jaar met zijn Groninger Biologische Groentehandel op de markt staat. Lees hieronder een interview met Hein dat op 29 oktober in het Dagblad van het Noorden gepubliceerd is.



"Dat moet je heel erg nuanceren. het grondgebruik van de biologische landbouw steekt juist gunstig af. Nederland voert veel landbouwproducten in om varkens en koeien te voeren. Als we overstappen op een ander, evenwichtiger voedingspatroon met minder vlees kan de biologische landbouw driemaal de wereldbevolking voeden."

Voor Linker stond de keuze voor biologisch eten als 14-jarige al vast. "Ik kom uit de gangbare land- en tuinbouw en maakte mee dat iemand jong overleed. Iedereen in het dorp werkte met landbouwgif en wist dat je daar niet oud van werd. Ik vond de tuinbouw heel leuk, maar dan zonder gif en kunstmest. Dat werd mijn passie. We begonnen als goedwillende amateurs. Veel innovatieve tuinders en boeren maakten de sector volwassen."

"Ik concentreerde me op de handel en draag via de markt 25 jaar bij aan de bekendheid van biologisch eten. Ik vind dat de hele landbouw in Nederland biologisch moet worden. Op dit moment is dat nog maar 5 procent. Je zou dus zeggen dat we niet veel verder gekomen zijn. Maar de pioniers hebben ook de aanzet gegeven tot het verduurzamen van de gangbare landbouw."

"Je ziet overal natuurlijke producten, ook in de supermarkt. Natuurlijk vind ik dat mensen bij mij moeten kopen. Aan de andere kant denk ik: wat mooi dat het biologisch product volwassen is geworden. Er is geen restaurant meer zonder. Dat voelt als een overwinning. Toen ik begon, vonden ze mij een rare hippie die maar wat probeerde."

"We staan met een uitgebreid assortiment op de markt. Tien jaar geleden begonnen we op kleine schaal met een bezorgdienst die steeds verder is uitgebreid. Onder de naam BeterBio.nl exploiteren we nu een webwinkel met 1500 producten voor de drie noordelijke provincies. Zo proberen we de markt voor biologisch voedsel open te breken."

"Je kunt tegenwoordig alles biologisch krijgen. Goede kwaliteit. Duur? Nee, je moet zeggen: gangbare producten zijn te goedkoop. Wij betalen een eerlijke prijs aan boeren en tuinders. Bij ons kun je met een klein budget een prima maaltijd aanschaffen. Je moet alleen niet midden in de winter sperziebonen willen eten. Ik zal niemand tegenhouden. Wij zijn niet van: je moet dit of dat en halen ze graag uit Spanje of Afrika. Maar er zijn andere producten. Als je in de winter gezond en evenwichtig wilt eten, kun je ook wortels nemen. Helaas weten veel mensen niet meer wat de tijd is voor welk product. In de kraam zijn we altijd bezig om dat uit te leggen. Dat hoort er ook bij."

Bron: Dagblad van het Noorden
Publicatiedatum: