Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verslag congres over marktontwikkeling en diergezondheid biologische varkens

Op 16 en 17 oktober organiseerde het Aktionsbündnis Bioschweinehalter Deutschland (ABD) de conferentie "Biovarkens: marktontwikkeling en diergezondheid."

Rendabiliteit biovarkenshouderij onder druk

Vooral de hoge voederkosten voor varkens vormen een probleem. Het areaal biologische akkerbouwgewassen neemt slechts beperkt toe. Ook de teelt van erwten en bonen neemt verder af. Ook uit Italië en Roemenië is er minder aanvoer van erwten en bonen, na de fraudegevallen in 2011. Hierdoor neemt de afhankelijkheid van geïmporteerd eiwit nog verder toe. Biologische voedertarwe kost momenteel tussen 300 en 350 euro/ton, erwten en bonen kosten ongeveer 420 euro/ton en sojakoek kost 850 à 900 euro/ton.

Het ABD komt bijgevolg tot de conclusie dat de varkensprijs moet stijgen naar 3,40 euro/kilogram geslacht gewicht. Momenteel wordt in Duitsland 3,24 euro/kilogram uitbetaald. Biggen kosten nu gemiddeld 109 euro. De Duitse varkenshandelaar Friland kondigde alvast een prijsverhoging aan tot 3,35 euro/kilogram vanaf begin 2013.

Marktontwikkelingen

De productie van biologische varkens is vrij stabiel gebleven in de voorbije jaren, maar de afzet is nog steeds groeiend. De verwachting is dat in 2013 enkele biggenkwekers in Nedersaksen zullen omschakelen.

100% Bio-voer blijft een grote uitdaging. Het is vooral een problematisch om biologische voeders te produceren voor jonge dieren met een hoge eiwitbehoefte.

Productie van intacte beren is voor de Duitse bio-bedrijven nog niet onmiddellijk aan de orde. Er is erg veel weerstand van de verwerkende bedrijven. Sommige marktdeelnemers pleiten zelfs voor het gebruik van Improvac bij bio-beren. Actueel lopen proeven om berengeur in kaart te brengen bij biologische gehouden intacte beren.

Recente prijzen vind je bij marktinformatie op deze website.
Lees hier het volledige verslag van de conferentie.

Bron: J. Meeus, ABD, AMI via website BioForum
Publicatiedatum: