Onderzoek bewijst: Biologische landbouw verbetert koolstofgehalte in bodem
Uit het onderzoek bleek dat het gehalte aan organische koolstof in de bodem 3,5 ton per hectare hoger was op percelen die volgens de biologische landbouwmethode beheerd werden. Ook is gebleken dat op die gronden tot 450 kilo atmosferische koolstof per hectare per jaar omgezet werd tot organisch materiaal in de bodem, door middel van CO2-binding.
"De gemiddelde resultaten gedurende een lange periode van 14 jaar waren consistent en significant. Onze bevindingen tonen aan dat biologisch beheerde bodems een hoger gehalte aan koolstofdioxide uit de atmosfeer bevatten", licht Andreas Gattinger van FiBL toe. De onderzoekers merken ook verschillen tussen de manieren waarop de biologische landbouwsystemen beheerd worden. Sommige bodems nemen namelijk helemaal geen koolstof uit de lucht op. "De verschillen tussen biologische en niet-biologische landbouw blijken vooral beïnvloed te worden door praktijken die inherent zijn aan gemengde bedrijven waar vee gehouden wordt en akkers bewerkt worden. Het koolstofgehalte in de bodem bij moderne landbouwpraktijken zou verbeterd kunnen worden wanneer ook daar maatregelen uit de bio-landbouw toegepast worden.
Dit onderzoek maakt deel uit van het project 'Carbon Credits for Sustainable Land Use Systems' (CaLas), gefinancierd door de 'Mercator Foundation Switzerland'.
Klik hier voor het volledige rapport 'Enhanced top soil carbon stocks under organic farming'.