In een eerste reactie op de brief van de SER van heden over het ontwerpadvies Energieakkoord onderschrijft de Duurzame Energie Koepel de visie achter het document. Het document komt constructief over en de kunst zal zijn om de expertise uit het werkveld zo goed mogelijk te verankeren in het proces. Namens 500 bedrijven die duurzame energie opwekken en honderden exploitanten in haar achterban biedt de Duurzame Energie Koepel haar praktijkervaring aan in het proces om tot een breed gedragen Energieakkoord te komen.
Omdat veel beslissingen niet kunnen wachten op dit Energieakkoord, is donderdag 25 oktober onderstaand bericht naar de Tweede Kamer gezonden.
De Duurzame Energie Koepel roept de Tweede Kamer op om haast te maken met het inzetten op een structureel en vooral consistent beleid voor duurzame energie. Dit om Nederland haar Europese achterstand in verduurzamen van de energievoorziening te laten inlopen. Ook kan Nederland dan zelf gaan voldoen aan de eigen doelstellingen voor duurzame energie in 2020. Op dit moment wordt slechts 4% van onze energievoorziening duurzaam opgewekt. Nederland heeft een EU-verplichting om minimaal 14% duurzame energie in 2020 te halen. De sector stelt vast dat het Nederlandse duurzame energiebeleid door telkens stelselwijzigingen door te voeren ons in de afgelopen tien jaar nauwelijks verder heeft gebracht. Instituten zoals ECN en het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) berekenden dat, zonder een structurele aanscherping en consistent doorvoeren van beleid, de Nederlandse 2020 doelstellingen met duurzame energie opwekking in eigen land bij lange na niet zullen worden gehaald.
De wens van de overheid en politiek om financiële keuzes te maken en de wenselijkheid om de toepassing van duurzame energie zoveel mogelijk zonder subsidieregelingen te stimuleren lijkt aan populariteit te winnen maar dat biedt, aldus voorzitter Teun Bokhoven, slechts korte termijn voordeel. Stelselwijzigingen hebben in het verleden telkens tot grote schade voor en stagnatie in de duurzame energiesector geleid. Dat kan Nederland zich niet langer meer permitteren.
De Duurzame Energie Koepel heeft de Tweede Kamer in een brief van 25 oktober 2012 een 3-trapsadvies gedaan voor verdere optimalisering en versimpeling van procedures, gericht op een verhoging van de effectiviteit en grotere inzet van duurzame energie (www.dekoepel.org). Daarbij is het doel dat er in
Nederland in 2020 minstens 14% duurzame energieopwekking plaatsvindt. Om dit te halen moet Nederland zich duidelijker aan dit doel, via opwekking in Nederland, committeren, Een nieuwe aanpak zal erop gericht moeten zijn om grote investeringen aan te moedigen. Dit betreft zowel investeringen door bedrijven als door burgers zelf. De Duurzame Energie Koepel pleit voor een geïntegreerde aanpak die is gebaseerd op
1- een continuering en verbetering van de huidige SDE+ regeling in combinatie met
2- het - onder voorwaarden - verplichten van onder andere biomassa bij- en meestook in kolencentrales en
3- het verruimen van de mogelijkheden voor burgers en bedrijven om vrijstelling te krijgen voor het betalen van energiebelasting op door hen zelf opgewekte duurzame energie.
Binnen deze contouren wordt het mogelijk om voor de komende jaren een stabiel en effectief beleid voor duurzame energie vast te stellen. Dit zal leiden tot zekerheid voor in duurzame energie investerende burgers en bedrijven. Het biedt bovendien Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen de kans weer aan te haken bij deze grootste mondiale groeisector. Zoals ook in ons omringende landen blijkt, gaat er een enorme impuls uit naar de nationale economie en werkgelegenheid. Uitvoeren van het advies van de Duurzame Energie Koepel zal de koopkracht voor de toekomst meer kunnen stabiliseren doordat energiekosten beheersbaar blijven zonder dat het de staatsinkomsten onevenredig nadelig beïnvloedt.
Voor nadere informatie:
Monique J. van Eijkelenburg
Directeur Strategie
Duurzame Energie Koepel
Gsm 06 22850416
Mjvaneijkelenburg@dekoepel.org
Zie www.dekoepel.org voor de twee brieven met aanbevelingen aan de Tweede Kamer.
Duurzame Energie Koepel adviseert Tweede Kamer
Eerste reactie op brief ontwerpadvies SER Energieakkoord
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-03-25 Je huis schoonmaken met bacteriën?
- 2022-01-24 Nieuwe serie 100% natuurlijke schoonmaaktabletten met ECOCERT-keurmerk
- 2021-12-08 EcoStoof heeft eigen pan
- 2021-10-07 Makkelijker een laadpaal voor Vereniging van Eigenaren
- 2021-10-04 "We willen andere merken laten zien dat het ook zonder kan"
- 2021-07-23 Duurzaam kamperen in binnen- en buitenland
- 2021-07-20 Energietarieven bereiken hoogste punt sinds 2015
- 2021-06-15 Hermès introduceert tassencollectie van echte groenten
- 2021-05-18 IKEA en MUD Jeans introduceren hoes van gerecyclede spijkerbroeken voor KLIPPAN bank
- 2021-03-11 Bedaffair geselecteerd voor innovatie accelerator
- 2021-02-15 'We komen er als merk sterker uit en zijn als organisatie toekomstbestendiger geworden'
- 2021-02-11 Nu ook speelgoedplaat van BiOBUDDi
- 2021-01-21 Prefab henneppanelen voor ecodorp
- 2020-12-22 Dille & Kamille start fiets-express
- 2020-12-09 13-jarige produceert bijenwaskaarsen
- 2020-11-24 Deel stroomleveranciers blijft 'greenwashen'
- 2020-10-27 Bijna helft Nederlanders kiest portemonnee boven duurzame vaste lasten
- 2020-09-18 "Echt groene energie laat natuur in haar waarde"
- 2020-09-01 Ruim helft Nederlandse koelkasten te warm afgesteld
- 2020-08-24 Award voor ReNew collectie Yumeko