Wageningse studenten winnen EcoTrophelia Europe met voedzaam product

Studenten van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, hebben 22 oktober in Parijs de EcoTrophelia Europe gewonnen. In deze competitie ontwikkelden verschillende teams uit vijftien Europese landen een nieuw voedingsproduct dat in principe volledig marktrijp is. De Wageningers dongen mee met een alternatief product voor vlees. Food & Nutrition Delta en het Wageningen Universiteits Fonds maakten de deelname van het team financieel mogelijk.Het Nederlandse team, onder leiding van Ralf Hartemink, opleidingsmanager bij Agrotechnologie & Voedingswetenschappen van Wageningen University ontwikkelde Chef.Lupin, een alternatief voor vlees. Dit product is gemaakt van gefermenteerde lupine en verrijkt met havervlokken. Daarmee is het een eiwitrijk product dat tegelijkertijd een belangrijke bron is van vezels, ijzer en andere mineralen. De ontwikkelaars hebben niet alleen bij de ingrediëntensamenstelling rekening gehouden met het milieu, ook de verpakking en het productieproces zorgen er samen voor dat de uitstoot van broeikasgassen bij Chef.Lupin tienmaal lager is dan bij een vergelijkbaar vleesproduct. Aan de prijs is een bedrag van € 8.000,- verbonden. De finale van de EcoTrophelia vond plaats tijdens de internationale voedingsbeurs SIAL in Parijs.

Stevig verhaal

Kees de Gooijer, directeur van Food & Nutrition Delta (FND), constateerde dat het Wageningse team te maken had met een flinke concurrentie: "Maar men wist met een stevig verhaal en een goed product de jury te overtuigen. Het was duidelijk dat het team over zowel de technologie, de smaak, de marketing als de financiële aspecten goed had nagedacht."

Inspiratie

Food & Nutrition Delta heeft de deelname van het Nederlandse team financieel mogelijk gemaakt. EcoTrophelia wil studenten aanmoedigen om te gaan werken in de voedingsmiddelenindustrie en tegelijkertijd de industrie inspireren tot innovatie. Deze twee doelstellingen tonen waar de Nederlandse sector toe in staat is.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven