Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Gerrit Verhoeven: "Gebrek aan voldoende weidegrond grootste belemmering"

Ook bio-geitenmelksector kampt met melktekort

Tholen - De laatste tijd is er veel aandacht geweest voor het tekort aan biologische koeienmelk. Ook de biologische geitenmelksector blijkt met hetzelfde probleem te kampen. Gerrit Verhoeven, voorzitter van de Organic Goatmilk Cooperatie, geeft aan dat er melk bij moet komen om aan de vraag van afnemers te kunnen blijven voldoen.

"We willen onze afnemers kunnen blijven bedienen, aangezien zij ook allemaal actie ondernomen hebben om markt te creëren voor biologische geitenmelkproducten." De coöperatie is nu wel eens genoodzaakt om nee te verkopen. "Eén keer nee verkopen is helemaal niet erg, maar je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je op een gegeven moment weer voldoende kunt leveren."


Recht Gerrit met één van zijn geiten.

Volgens Gerrit is er voldoende ruimte op de markt voor nieuwe geitenhouders. "En het ziet er naar uit dat de vraag voorlopig nog op een goed niveau blijft. Er is een groot marktpotentieel en het is zonde om dit niet in te vullen."

De grootste belemmering voor omschakelaars is de weidegang. "Er zijn wel geïnteresseerden, maar die beschikken veelal helaas niet over voldoende weidegrond." Daarom zoekt de Organic Goatmilk Coöperatie naar alternatieven. Gerrit ziet bijvoorbeeld kansen bij biologische melkveehouders die naast koeien misschien ook ruimte hebben voor wat geiten. "Zij kunnen er mogelijk een geitenstal bij bouwen en het voordeel is dat ze al ervaring hebben met de biologische werkwijze."

Een belemmerende factor voor omschakeling van bestaande melkgeitenhouders is het feit dat veel reguliere geitenhouderijen heel intensief van opzet zijn. "Uit die groep kunnen we dus geen of een beperkt aantal omschakelaars halen. In de biologische koeiensector zit volgens mij de meeste muziek."

Is het dan geen optie om de productie onder eigen leden te verhogen? Hier is binnen de coöperatie al over gesproken, maar ook de productieverhoging van bestaande bio-melkgeitenhouders loopt vaak op weidegang vast. "De meeste leden van onze coöperatie houden al tussen de 400 en 600 geiten. Velen van hen kunnen of willen niet meer geiten gaan houden. De weidegang is veelal de beperkende factor. Veel boeren willen een familiebedrijf houden, daarbij past geen groot aantal dieren, waarvoor een deel van het werk zou moeten worden uitbesteed."


De geiten van Gerrit Verhoeven. Het zijn echte kuddedieren. Als er één geit denkt dat er gevaar dreigt, volgen ze allemaal.

Leuke sector

De geitenhouder, die zelf in Biezenmortel een bio-geitenhouderij heeft, geeft aan dat het een leuke sector is om werkzaam in te zijn. "Geiten zijn ook geweldig leuke dieren om mee te werken. Een ander voordeel is dat het relatief goedkoop is om een melkgeitenhouderij op te starten."
 
Voor meer informatie:

Gerrit Verhoeven
Organic Goatmilk Cooperatie
06 51263522
gerritverhoeven@planet.nl
www.organicgoatmilkcooperation.com